Sportchefen: "Nu är det bara tomt"

Här är Morgan Perssons tankar efter beskedet att Vimmerby Hockeys säsong är över.

Morgan Persson.

Morgan Persson.

Foto: Torbjörn Allvin

Sport2020-03-15 15:16

Under söndagseftermiddagen meddelade Svenska Ishockeyförbundet att säsongen är över, med anledning av det pågående coronakaoset. Det blir ingen upp- eller nedflyttning i seriesystemet. Allt spel i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan ställs in.

VH:s sportchef Morgan Persson var inte överraskad när beskedet kom.

– Nej, jag visste att det var på gång. Jag tycker att beslutet i sig är helt rätt, men det borde ha tagits tidigare. Hockeyettan kunde ha varit tydligare i sin kommunikation. Vi kanske inte borde ha åkt till Uppsala i torsdags. Tranås borde inte ha mött Mariestad i fredags.

– Å andra sidan förstår jag att det har varit en svår situation för alla inblandade. Vem var förberedd på det här, liksom? Det är stora beslut som ska tas på kort tid, utan några handlingsmanualer. Därför vill jag inte vara kritisk. Däremot finns det ett antal frågor som vi vill ha svar på. Vad händer med licenskraven till nästa säsong? Vi vet att det finns ett antal klubbar som har det svårt ekonomiskt. Om det uppstår vakanser i Hockeyallsvenskan, hur ser rankinglistan ut i så fall? Det vill vi veta så fort som möjligt.

Hur känns det att säsongen är över?

– Skitjobbigt. Vi var så nära kvalserien, men ändå så långt borta. Nu är det bara tomt.

Mitt i all besvikelse är Morgan Persson mycket nöjd med säsongen.

– Jag är så jäkla stolt över spelarna, tränarna och alla runtomkring laget. Det har varit en otrolig resa. Allting började negativt och vi tvingades till stora förändringar. Därefter har alla dragit åt samma håll utan gnäll. Tillsammans har vi gjort det otroligt bra. Stödet vi fick från supportrarna i playoff-matcherna var fantastiskt. All credd till dem som stöttade oss.

Hur bedömer du din egen insats?

– Jag vet inte. Det är skitsvårt att sätta ett betyg på sig själv, det får andra göra. Men jag liksom hela laget har utvecklats under säsongen. Det har varit otroligt spännande att vara sportchef. Jag har lärt mig mycket som jag kommer ha nytta av framöver.

Vad händer nu?

– Det är bara att samla ny energi. På måndag ska vi börja ha individuella samtal med spelarna om nästa säsong. Det arbetet har delvis påbörjats, men vi ville inte störa spelarna för mycket när playoff-spelet pågick. 

Hur många spelare från den befintliga truppen vill ni behålla?

– Så många som möjligt. Samtidigt vet vi att det kommer bli skiftningar. Så är det alltid. Vi är en del av näringskedjan och det är säkert en handfull spelare som är intressanta för allsvenska klubbar. Det är så det fungerar i ettan, på gott och ont. Det är ett kvitto på att vi och spelarna har gjort en bra säsong

En nyckelperson för Vimmerby Hockey är succétränaren Phil Horsky. Morgan Persson säger så här om möjligheterna att behålla den populäre österrikaren:

– I nuläget kan jag inte svara på hur stora chanser vi har. Vi har pratat med varandra och han vet var vi står. Nu när säsongen är över kan vi prata mer konkret.

– I mina ögon är det Sveriges bästa division ett-tränare, alla kategorier. Det är en fantastisk tränare och människa. Precis som förra året kan han vara aktuell för klubbar högre upp. Det borde han vara, men vår förhoppning är förstås att behålla Phil i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!