Internationella olympiska kommittén (IOK) beslutade i april att behålla den så kallade "regel 50" som förbjuder protester på prispallar, vid officiella ceremonier och på spelplaner.
Idrottare som knäböjer eller gör någon annan form av protest vid dessa tillfällen riskerar att straffas.
Regeln har ifrågasatts allt mer de senaste åren, framför allt sedan Black lives matter-rörelsen tog fart i USA och fick stöd av många amerikanska idrottsstjärnor. Även i Europa har det blivit vanligt – framförallt inom fotbollen – att knäböja för att visa sitt stöd för mänskliga rättigheter.
Adam Gemili slutade på en snöplig fjärdeplats på 200 meter under OS i Rio de Janeiro 2016. Om han tar medalj i Tokyo i sommar tvekar han inte att knäböja på prispodiet.
– Jag tycker inte att man kan stänga av idrottare för att de protesterar och om de (IOK) gör det så lär det ta hus i helvete och det kan gå illa väldigt snabbt, säger han till brittiska medier.
– De kommer att vara väldigt naiva om de ens försöker det.
27-åringen håller dock med om att OS inte är en plats att vara politisk på – men att Black lives matter-rörelsen är mer än så.
– Det handlar om att vara en bra människa och lika rättigheter för alla är inget som bör åsidosättas så lätt som de gör, säger han.