I motiveringen till Bragdguldet står det:
"För VM-guld efter mirakulöst avgörande, med urstark kontroll och nerver av stål."
31-åringen tilldelas Bragdguldet för första gången. Han får det för sitt VM-guld i Budapest i augusti. Då ledde Ståhl inför den sista kastomgången (69,37 meter) men passerades av regerande världsmästaren Kristjan Ceh som kastade 70,02. I sitt sista kast skickade Ståhl i väg diskusen 71,46, det längsta någonsin i en VM-final, och tog karriärens andra VM-guld.
– Jag sade till mig själv att jag skulle bli större än "life" och att jag skulle ha stridsvagn till ben och gör jag övertramp gör jag det med stolthet, säger Ståhl till TT i friidrottsanläggningen Atleticum i Malmö.
– Mitt mål var att stå kvar i ringen och inte titta efter diskusen. Det blev mitt livs kast.
Historiskt
Han säger att han är väldigt glad och stolt över utnämningen.
– Det är ett av de ädlaste priserna man kan få, det är historiskt.
Bragdjurymedlemmen Carolina Klüft, före detta sjukampare, tycker att det är lite extra kul att en friidrottare får priset. Hon tycker Ståhls prestation i VM i somras var en bragd.
– Det är en fantastisk prestation, att i pressat läge behålla fokus och kontra. För mig är det en väldigt tydlig bragd, säger Bragdjurymedlemmen Carolina Klüft, före detta sjukampare, till TT.
– Vi har ett omöjligt uppdrag, det är svårt att jämföra och det finns många parametrar. Men man måste välja och för min del var Daniel Ståhl en tydlig vinnare.
"Enhälligt beslut"
Hon säger att det finns olika sätt att se på en bragd, som Bragdguldsjuryn väger in.
– Det kan vara oväntat eller som i det här fallet ett pressat läge och det gäller som mest. Eller så kan det vara någon som vinner igen och igen. Det är olika parametrar som vägs in i en fördjupad diskussion och så röstar vi. Vi var överens, det var ett enhälligt beslut, säger Klüft.
Senast en friidrottare fick Bragdguldet var stavhopparen Armand Duplantis 2020.