Stenson om PGA-start: Frågetecken och risker

PGA-touren vill dra i gång igen i juni. Men Henrik Stenson kan vänta längre än så innan han väljer att tävla.
–Det finns en del frågetecken och givetvis risker kring olika scenarion, säger han.

Sport2020-05-01 06:05

Det har gått sju veckor sedan The Players Championship avbröts efter en runda och sedan dess ligger tävlandet på PGA-touren nere under coronakrisen. Om planerna går i lås gör touren comeback i Texas den andra veckan i juni, men Henrik Stenson verkar inte ha lika bråttom.

– Om jag är spelledig lite längre spelar inte så stor roll. Jag kan tänka mig att det blir ganska rörigt de första veckorna, stökigt innan de hittar rutiner och säkert lite mer cirkus än man är van vid, säger Stenson i en stor intervju med TT.

"Läbbigt virus"

Den 44-åriga golfstjärnan befinner sig hemma i Lake Nona, Florida, där han har varit med familjen sedan säsongen hastigt avbröts i mitten av mars. Stenson kan inte bedöma realismen i PGA-tourens planer till en omstart så snart, men han konstaterar att det – trots avsaknaden av publik – blir svårt att genomföra en tävling utan 500–600 personer på plats på samma anläggning.

– Ska alla dessutom testas så krävs det att det finns tester som inte nödvändigtvis behövs bättre på andra ställen, som inom vården. Och om någon testar positivt – då ska folk som har varit i närheten av den personen kanske sitta på ett hotellrum, antingen sjuka eller i karantän. Det står inte högst på min önskelista att bli fast på ett hotellrum i Dallas i två veckor, säger han.

– Idrotten är en stor del av vardagen och samhället i USA, det är många som anser att det är viktigt att komma i gång med det. Folk vill inte se repriser på tv, men samtidigt krävs det att vi har hälsoläget under kontroll. Det är ett läbbigt virus, även om det går mycket hårdare åt vissa riskgrupper så finns inga garantier även om man är yngre och fullt frisk på papperet.

"Gillat familjetiden"

Dessutom kan reserestriktionerna i världen ställa till problem. Familjen Stenson funderar på att sin vana trogen ha Sverige och Skåne som bas under barnens sommarlov, men då finns också en osäkerhet kring hur det går att ta sig tillbaka till USA för att tävla. Innan frågetecknen har rätats ut fortsätter Henrik Stenson att på ett personligt plan uppskatta en hel del med det ofrivilliga tävlingsuppehållet.

– Jag har inte haft möjlighet att vara hemma så här sedan 2003–2004. Så jag har gillat familjetiden, att träna lite och ha en del hemmaprojekt att pilla runt med. Och vi har ändå varit på ett bra ställe, med bra klimat och man kan gå ut och cykla med barnen. Det har väl varit någonstans mittemellan läget i Sverige och de länder som har varit i full "lockdown".

– Så jag har inte stått och stampat och varit döhungrig på att ge mig ut och resa. Det är väl ett annat läge när man är 23 år och precis har fått sitt tourkort, de håller väl på och river ner tapeterna på väggarna vid det här laget.

"Konstig känsla"

Det kan låta som att Henrik Stenson är lite mätt på proffslivet, men det är fel. Hungern är inte akut – men den finns där fortfarande. En påminnelse om det kom nyligen när han råkade få se sig själv spela Ryder Cup i en repris på Golf Channel.

– Det var söndagssingeln mot Jordan Spieth från Hazeltine 2016 och när jag såg det kände jag det första riktigt stora suget. Det väckte mycket känslor och minnen i huvudet och kroppen, att det är det som man fortfarande är ute efter – att vara med i de stora tävlingarna och känna spänningen i ett Ryder Cup när det ska avgöras.

TT: Det snackas redan mycket om Ryder Cup i september och om att det eventuellt ska spelas utan publik.

– Det känns konstigt, minst sagt, att ens tänka den tanken. I tuffa situationer krävs det tuffa beslut, men det skulle vara en konstig känsla. Även om man vet att det är flera hundra miljoner som kollar på tv så skulle det kännas märkligt om det kanske står 10–20 personer och klappar när man går upp med Justin Rose på första tee för att möta Rickie Fowler och Bubba Watson, säger Stenson.

"Tuffare för varje år"

Han har tidigare skickat signaler om att höstens match på Whistling Straits, om han tar en plats i Europalaget, riskerar att bli karriärens sista Ryder Cup. Men än ser han inte att bäst-före-datumet är på väg att löpa ut för golfspelaren Henrik Stenson.

– Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att det blir tuffare för varje år. Det kommer nya unga spelare hela tiden och man måste jobba hårt för att hänga kvar i toppen. Men så länge jag har motivation, spelkapacitet och kroppen är skadefri så sätter jag inget slutdatum.

– Men jag kommer aldrig vara intresserad av att kajka världen runt och kämpa för att klara "cutter". Det handlar om att jag vill prestera på högsta nivå.

Det återstår att se när British Open-vinnaren från 2016 får en chans att göra det igen.

Fakta: Henrik Stenson

Född: 5 april 1976.

Bor: Lake Nona, Florida, med frun Emma och barnen Lisa, Karl och Alice.

Världsrankning: 32:a.

Bland meriterna: Seger i majorn British Open 2016, seger i The Players Championship 2009, vann totalsegern på både Europatouren och PGA-touren 2013, varit med i Europas vinnande Ryder Cup-lag tre gånger.


Henrik Stenson om...

• OS i Tokyo, dit deadline för kvalet nu skjutits upp ett år:

"Det var väntat att de skulle göra så. Personligen, jag var väl 98 procent klar för OS, men med kval i ett år till är det inte lika säkert. Även om jag tror och hoppas på att ta en av de två platserna. De var en fantastisk upplevelse att ta silver i Rio och jag hoppas vara redo att slåss om medaljerna i Tokyo – om det blir av".

• Den inställda mixade Europatourtävlingen på Bro Hof, med Stenson och Annika Sörenstam som värdar:

"Tråkigt, men det fanns inget alternativ. Alla inblandade såg fram emot ett helt nytt koncept, en världspremiär med killar och tjejer tillsammans och det som skulle bli ett rejält uppsving och en nystart för tävlingen i Sverige. Vi kommer tillbaka ännu mer sugna 2021, det blir en riktigt fräck och rolig vecka".

• Senaste segern, på Bahamas i december:

"Jag spelade inte fantastiskt, men gjorde uppenbarligen många grejer bra och slog de bästa i världen även om det var ett begränsat startfält. Skönt att leverera det som behövdes när det gällde. Inte så att jag tvivlade på att jag kunde göra det, men man tackar inte nej till att få det bekräftat och det var ju nästan två och ett halvt år efter senaste segern i Wyndham".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!