Stjärnorna om coronaåret: "Inget blev som tänkt"

När coronapandemin svepte in över världen drabbades idrotten hårt. Tävlingar fick ställas in, mästerskap sköts upp och ovissheten ökade. Hur upplevde egentligen idrottsprofilerna 2020, och vad ser de fram emot nästa år?

Pandemin gjorde att Anna Hasselborg, OS-guldmedaljör i curling, fick mer tid med sin nyfödda dotter. Arkivbild.

Pandemin gjorde att Anna Hasselborg, OS-guldmedaljör i curling, fick mer tid med sin nyfödda dotter. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sport2020-12-30 05:50

Vi ställde följande frågor till nio svenska idrottsprofiler:

1) Vad hade du för förväntningar på 2020 före coronautbrottet?

2) Hur blev året för dig?

3) Vad ser du fram emot 2021?

+ Charlotte Kalla, skidstjärna:

1) "Att få fortsätta jobba systematiskt mot mina målsättningar och det tycker jag att jag har fått göra."

2) "Det har varit bra att få stanna upp och tänka till många gånger, på varför man gör saker. Det har varit väldigt lärorikt på så sätt, att man har utmanat tålamodet och verkligen varit tvungen att vara här och nu."

3) "Jag hoppas på mycket glädje och skratt."

+ Karin Torneklint, förbundskapten i friidrott:

1) "Jättehöga. Vi hade både EM och OS att se fram emot. Jag trodde att jag skulle ha extremt mycket att göra, och att det skulle bli mitt sista år som förbundskapten."

2) "Ingenting blev som det var tänkt. Men jag är ändå jätteimponerad av de aktiva och alla ledare, som har hittat motivation och som har kämpat vidare. Under sommaren lyckades vi genomföra GP-serien, tack vare att det är så många funktionärer och ledare som har kämpat för att kunna arrangera coronasäkra tävlingar. Samtidigt har de aktiva presterat på en riktigt hög nivå, det kan vi se i statistiken."

3) "Att det ska bli normalt igen, så att vi kan tävla. Det längtar vi efter."

+ Anna Hasselborg, OS-guldmedaljör i curling:

1) "Förväntningarna var att få spela VM, och att få göra det i Kanada. Det skulle bli extra kul."

2) "Idrottsåret blev speciellt, men vi hann i varje fall vinna tre tävlingar innan allt stängdes ner. För egen del blev 2020 fantastiskt, för i juni fick jag en dotter."

3) "Ett vaccin och en trygg återgång till ett normalt liv. Och att få tävla igen."

+ Bosse Andersson, sportchef Djurgården fotboll:

1) "Jag såg fram emot ett riktigt spännande år, med många fotbollsfester. Vi gick in i allsvenskan som regerande mästare och skulle dessutom spela Europacupfotboll."

2) "Allt blev något helt annat än vad vi hade tänkt oss. Vem hade kunnat tro att vi skulle spela en hel allsvenska, och matcherna i Europa, helt utan publik? Det har varit riktigt tuffa förutsättningar för oss utan publiken, eftersom det aldrig tidigare hänt att man spelat en hel säsong utan supportrarna på läktarna. Man har faktiskt känt sig lite ensam."

3) "Jag hoppas att det återgår till det normala, att vi kan spela fotboll med publik under normala förhållanden. I sista omgången 2019 spelade vi inför fullsatta läktare mot IFK Norrköping, när vi vann SM-guldet, och det är något sådant jag hoppas på 2021."

+ Linnea Stensils, OS-sjua i kanot:

1) "Jag hade väldigt stora förväntningar. Jag var i mitt livs form och såg fram emot OS."

2) "Året blev både bra och dåligt. Dåligt eftersom allt blev som det blir, men också bra eftersom jag tycker att jag lyckades vända den här situationen till något positivt."

3) "Att vi kan få tävla på lika villkor igen."

+ Hanna Öberg, OS-guldmedaljör i skidskytte:

1) "Det var att få tävla."

2) "Jag är tacksam att vi fått göra det, inte bara för vår egen skull, att vi fått utöva vårt yrke, utan också att vi kunnat lysa upp för folk hemma i tv-sofforna."

3) "Det är att vi får ett vaccin så att vi kan gå tillbaka till det normala igen. Sedan tror jag att många lärt sig av pandemin och tar med sig vissa saker som hygien och att stanna hemma när man är sjuk."

+ Elvira Öberg, skidskyttetalang:

1) "Jag ville komma ut på världscupen, göra bra prestationer och känna att jag kan göra mig rättvisa där."

2) "Det tycker jag att jag lyckats med också. Vi inom laget har också satt upp tydliga riktlinjer, så vi har varit väl förberedda på att det kommer att vara annorlunda. Jag har känt mig väldigt trygg hela tiden."

3) "Förhoppningsvis kan vi slippa pandemigrejen. Det är mycket roligare att fira i målfållan om man får kramas. Annars är det att vi ska fortsätta som vi börjat den här säsongen."

+ Andreas Kramer, EM-silvermedaljör på 800 meter:

1) "Mina förväntningar var på OS. Allt mitt fokus låg på OS – egentligen precis som det gör nu också – och jag lade upp hela min säsong för att vara så bra som möjligt på just OS."

2) "Året blev ändå förhållandevis bra, måste jag säga. Resultatmässigt presterade jag bättre än vad jag någonsin tidigare har gjort, med bland annat svenskt rekord på 800 meter. Men visst var det tråkigt med alla inställda tävlingar, och annorlunda för oss att tävla utan publik."

3) "Jag måste svara att jag ser fram emot OS."

+ Alex Kessidis, VM-silvermedaljör i brottning:

1) "Mina förväntningar? Att vinna OS-guld."

2) "Det blev ju jätteannorlunda. Nästan inga tävlingar alls, och verkligen inget OS-guld."

3) "Jag ser fram emot att viruset ska lägga sig – så att det kan bli ett OS-guld 2021 i stället."

+ Caroline Seger, fotbollsstjärna:

1) "Att det skulle bli ett fantastiskt fotbollsår, att vinna SM med Rosengård och ta första mästerskapsguldet med Sverige."

2) "Som för många andra blev det väldigt rörigt. Det har varit ett märkligt år, vi fick inget SM-guld och inget OS."

3) "Jag hoppas att 2021 blir ett coronafritt år, att folk återgår till det nya normala vad det nu än är. Att vi kan spela fotboll med publik igen, att fotbollen kan leva sitt fulla liv och att det blir OS."

Linnea Stensils var i sitt livs form när OS sköts upp. Arkivbild.
Linnea Stensils var i sitt livs form när OS sköts upp. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!