Stjärnskottet petas i första VM-loppet

Elvira Öberg ligger åtta i den totala världscupen. Ändå petas hon från mixedstafetten som inleder skidskytte-VM i Pokljuka på onsdagen. I stället får Linn Persson chansen. –Det är verkligen jättestark konkurrens och det tror jag är väldigt bra, säger Persson.

Elvira Öberg. Arkivbild.

Elvira Öberg. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport2021-02-09 11:07

Övriga åkare i det svenska laget är Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma och Hanna Öberg.

– Linn har gjort jättemånga bra stafetter, men det är tajt mellan dem. Jag tror det här kommer att bli jättebra, säger tränaren Mattias Nilsson, som leder laget på plats.

TT: Många andra nationer går helt efter ställningen i den totala världscupen, hur svårt var det att peta Elvira?

– Elvira förstod också uttagningen. Det är klart att det är lätt att kolla efter den totala världscupen, men sen är stafett en annan typ av tävling och där har Linn gjort det bra.

Tappade känseln

Elvira Öberg hade en tuff sträcka på den sista damstafetten i Antholz inför VM när hon drog på sig tre straffrundor efter att ha blivit iskall om händerna och tappat känseln i fingrarna. Bortsett från det har 21-åringen gjort en stabil säsong med två individuella pallplatser.

Mattias Nilsson menar att insatsen i Antholz inte spelar in.

– Det var ju en speciell situation. Vi går på att Linn har gjort det bra, inte att Elvira gjort det dåligt.

Linn Persson, 14:e i totala världscupen, är en rutinerad stafettåkare och har visat en uppåtgående form den här säsongen – men som bäst varit femma individuellt i år. Nilsson säger dock att det inte var några sura miner från Elvira Öberg.

– Det var inga problem alls. Det är helt lugnt.

Ingen extra press

Linn Persson kallas ibland för stafettspecialist. Varför stafetter passar henne så bra vet hon inte riktigt.

– Jag vet egentligen inte. Om det är att det är extraskott. Jag tycker det är väldigt kul med stafett, säger hon.

TT: Att det är så tuff konkurrens och så tajt mellan exempelvis dig och Elvira, gör det att du känner extra press?

– Nej, det tycker jag inte, man vill ju alltid prestera så det är egentligen samma sak varje gång man ställer sig på startlinjen.

I årets mixedstafett går herrarna först, till skillnad mot den mer vanliga varianten där damerna inleder. Därmed avslutar Sverige med sin största stjärna, Hanna Öberg. Fördel för Sverige?

– Det är jättesvårt att svara på. Det beror helt på vilka vi åker mot, många andra nationer har ju också jättestarka åkare. Men mot de här lagen i mellanskiktet tror jag att det kan vara en fördel att damerna avslutar, men man vet aldrig med stafetter, säger Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!