De senaste dagarna har internationella längdskidsporten upplevt ett kaos som skakat verksamheten. Kommande helgs tävlingar i Lillehammer är inställda. Dessutom kom beskedet att tunga skidnationer som Sverige, Norge och Finland hoppar av världscuptävlingarna i Davos och Dresden. Samtidigt vet ingen upplägget av Tour de Ski, som är världscupens flaggskepp.
Orolig längdchef
Över huvud taget är det oklart vad som händer med världscupen efter årsskiftet.
– Jag är bekymrad och orolig och har en stark önskan att detta ska räta upp sig, säger Sveriges längdchef Daniel Fåhraeus.
Enligt vad TT erfar finns en stor irritation hos flera nationer när det gäller bristande dialog från Fis om hur världscupen ska hanteras under pandemin. Det har efterfrågats en större lyhördhet.
Detta sammantaget är en viktig bakgrund till det stormöte som Fis har kallat till.
– Jag vet inte exakt vad som står på agendan, men jag hoppas verkligen att detta leder till en bra dialog i framtiden. Det känns som att de kommer att lyssna, säger Daniel Fåhraeus.
Jürg Capol, som är marknadsdirektör inom Fis, kritiserade ovanligt skarpt att Sverige, Norge, och Finland har fattat beslutet att inte ställa upp i Davos och Dresden:
– Jag förstår att han blev besviken. Detta besked, en och en halv vecka före Davos, är ett dråpslag. Jag hade också blivit oerhört besviken, säger Daniel Fåhraeus.
”Lyssna på feedback”
Landslagschefen Anders Byström ska tillsammans med landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson representera Sverige på mötet.
– Jag utgår från att det blir en redovisning kring hanteringen av pandemin i Ruka, rapporter från Davos och Dresden samt samtal om Tour de Ski. Jag hoppas verkligen att Fis tar till sig all den feedback som kommit in den senaste tiden, säger Anders Byström.
Parallellt med det internationella kaos som nu finns inom längdskidsporten kör skidskyttarnas världscup som planerat. Anders Byström, med bakgrund inom skidskyttet, förklarar varför:
– Internationella skidskytteförbundet äger alla världscuptävlingarna, till skillnad mot Fis, och har därmed en större möjlighet att påverka upplägget av sin världscup. Inom längd är det varje arrangör eller nationella förbund som äger ”sina tävlingar”, vilket gör det svårare för Fis att agera.