Sun Yang har fått nytt hopp om OS

Den kinesiske simstjärnan Sun Yang, som i fjol dömdes till en åtta års avstängning som senare hävdes, har fått nytt hopp om att delta i OS. Detta efter att det kinesiska simförbundet meddelat att regerande världsmästare ska ha rätt att tävla i Tokyo.

Sun Yang. Arkivbild.

Sun Yang. Arkivbild.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Sport2021-05-03 13:56

Beskedet kommer samtidigt som Sun Yang förbereder sig för en ny omgång i Idrottens skiljedomstol Cas. Den flerfaldige OS- och guldmedaljören fick sin dopningsavstängning från Cas i februari förra året – en dom han överklagade. Och i december hävdes den åttaåriga avstängningen efter att en schweizisk domstol ifrågasatte Franco Frattinis, ordföranden i den Cas-panel som dömde Sun Yang, neutralitet. Ärendet ska nu tas upp på nytt den 24–28 maj, bara två månader före OS, med en helt ny Cas-panel.

Yang tog VM-guld på 200 och 400 meter fritt senast i Sydkorea och skulle därmed vara berättigad att delta i OS utifrån det kinesiska förbundets krav.

Grunden till den tidigare åttaåriga avstängningen är att Yang vid ett hembesök från antidopningsbyrån Wadas dopningskontrollanter 2018 ska ha vägrat lämna blod- och urinprov.

Han ska sedan ifrågasatt kontrollanternas id-handlingar och dopningsprotokoll. Därefter ska Yangs livvakter ha slagit sönder ett dopningsprov, som han ändå givit, med en hammare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om