Sundling om resandet: "Det kÀnns obehagligt"

VĂ€rldseliten i lĂ€ngdskidor ska tĂ€vla i Ă„tta olika lĂ€nder. Samtidigt tar den globala pandemin ny fart. Med tre veckor till premiĂ€r Ă€r det fortfarande oklart om och hur tĂ€vlingarna blir av. –Det kĂ€nns inte jĂ€ttekul, sĂ€ger Jonna Sundling.

Jonna Sundling vill ta revansch pÄ VM i vinter. Arkivbild.

Jonna Sundling vill ta revansch pÄ VM i vinter. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport2020-11-08 09:20

Svenska lĂ€ngdskidĂ„karen Jonna Sundling laddar just nu för premiĂ€ren i finska Ruka 27–29 november.

Men att ge sig ut i en vÀrldscupcirkus som just nu ser ut att gÄ i Ätta olika lÀnder under en pÄgÄende pandemi gör Sundling orolig. NÀsta vecka vÀntas besked frÄn norska myndigheter om VC-tÀvlingen i Lillehammer i december kan arrangeras.

Flera profiler har kritiserat Internationella skidförbundet (Fis) och tÀvlingsschemat. Bland annat norska stjÀrnan Maiken Caspersen Falla.

– De utsĂ€tter oss utövare och stödapparaten för extrem risk genom att köra det nuvarande schemat. Det kĂ€nns vĂ€ldigt offensivt, och kanske lite naivt, av Fis att köra en vanlig kalender, sĂ€ger hon.

"KĂ€nns obehagligt"

Jonna Sundling stÀmmer nu in.

– Helt Ă€rligt sĂ„ tycker jag det kĂ€nns obehagligt. Speciellt nu nĂ€r det börjar blĂ„sa upp igen och det har börjat bli vĂ€ldigt mycket ute i Europa. Det kĂ€nns inte sĂ„ jĂ€ttekul. Jag hoppas vi kan lösa det pĂ„ ett bra sĂ€tt, sĂ€ger Jonna Sundling om att resa runt pĂ„ tĂ€vlingarna.

TT: Tycker du att ni Äkare blir lyssnade pÄ om er oro?

– Jo, men det tycker jag. Alla gör ju sĂ„ gott de kan för att fĂ„ det att funka. Jag fĂ„r lita pĂ„ det.

Fis har sagt att schemat kan komma att Àndras. TÀvlingar kan flyttas eller till och med strykas ur kalendern, enligt Fis lÀngdchef Pierre Mignerey.

Åkare kan stoppas

StÀndig testning, munskydd och strikta protokoll Àr bara nÄgra av de saker som vÀntar under sÀsongen.

– Det kan nog ta lite fokus i början. Det Ă€r lika för alla, men ingenting kommer att bli som vanligt den hĂ€r sĂ€songen, man kommer behöva tĂ€nka till, sĂ€ger Sundling.

Dessutom kommer det eventuellt att rÄda inreseförbud i och för olika lÀnder. NÄgot som gör att Äkare kan stoppas frÄn att tÀvla.

– Det Ă€r inte rĂ€ttvist sĂ„klart. Det blir inga roliga tĂ€vlingar heller om inte alla lĂ€nder kan vara med. LĂ€ngdskidor Ă€r inte en jĂ€ttestor sport, vi mĂ„ste ha med alla för att det ska bli kul och intressant att kolla pĂ„. Det gĂ€ller att mĂ„nga kan vara med, annars blir det ingen vĂ€rldscup.

Bröt staven pÄ VM

Förra sÀsongen avbröts i förtid och det har funnits mycket tid för trÀning. Kanske lite för mycket tid. För under hösten har Sundling tvingats slÄ av pÄ tempot.

– NĂ€r man blir sĂ„ dĂ€r sliten sĂ„ mĂ€rker man det pĂ„ kroppen. Man blir trött. Man orkar inte Ă„ka lika fort och man mĂ€rker det pĂ„ pulsen. KĂ€nslan sa att "nu mĂ„ste du ta och dra i handbromsen Jonna". Men jag hoppas att jag vĂ€nt i tid och att jag hittar formen nu.

Speciellt hoppas Sundling hitta formen till VM i Oberstdorf. DÀr fÄr hon chansen att ta revansch efter det snöpliga stavbrottet i sprintfinalen pÄ VM i Seefeld 2019 nÀr hon hade medaljlÀge.

– Jag siktar frĂ€mst mot VM i Ă„r. Det var ju otroligt olyckligt och det var inte kul. Men det blev lite som brĂ€nsle för kommande VM. Jag har revanschlust och vill göra det hĂ€r jobbet sĂ„ bra som möjligt. Jag vill kunna vara dĂ€r uppe och fajtas om pallplatserna.

Fakta: VÀrldscupen i lÀngdskidor

27–29 november: Ruka, Finland.

4–6 december: Lillehammer, Norge

12–13 december: Davos, Schweiz

19–20 december: Dresden, Tyskland

1–10 januari 2021: Tour de Ski i Val MĂŒstair, Schweiz och Toblach/Val di Fiemme, Italien

16–17 januari: Ulricehamn, Sverige

23–24 januari: Lahtis Finland

30–31 januari: Falun, Sverige

20–21 februari: Nove Mesto, Tjeckien

23 februari–7 mars: VM i Oberstdorf, Tyskland

12–14 mars: Oslo, Norge

19–20 mars: Peking, Kina

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om