Sundling: Touren ett ljus i mörkret

Tour de Ski fanns inte med i hennes ursprungliga sĂ€songsplaneringen. Men efter Sveriges beslut att skicka Ă„kare till den ifrĂ„gasatta tĂ€vlingen har Jonna Sundling nu tĂ€nkt om. –Touren kĂ€nns som ett ljus i mörkret efter alla instĂ€llda tĂ€vlingar, sĂ€ger sprintstjĂ€rnan.

Jonna Sundling ser fram emot Tour de Ski. Arkiv.

Jonna Sundling ser fram emot Tour de Ski. Arkiv.

Foto: Vidar Ruud(NTB/TT

Sport2020-12-11 14:15

Det svenska Tour de Ski-beskedet kommer efter en kaosartad start pÄ vÀrldscupsÀsongen.

Internationella skidförbundets sÀtt att hantera smittrisken har kritiserats efter premiÀren i Ruka och tunga nationer som Sverige, Norge och Finland har hoppat av vÀrldscuptÀvlingarna före jul.

Tidigare i veckan kom beskedet att Norge Àven nobbar Tour de Ski. Men Sverige har nu beslutat att stÀlla upp i tiodagarstÀvlingen.

Ett avancerat upplÀgg för att undvika coronasmitta ska sÀkra blÄgult deltagande.

– Vi har fĂ„tt tag pĂ„ ett charterflyg som nĂ€stan flyger oss till Val MĂŒstair, dĂ€r det börjar, och hem ifrĂ„n Val di Fiemme, dĂ€r det avslutas. Vi behöver inte trĂ€ffa nĂ„got annat folk. Det lĂ„ter jĂ€ttetrĂ„kigt men det Ă€r sĂ„ vi tĂ€nker; att vi inte vill trĂ€ffa vanligt folk eller annat folk, sĂ€ger landslagschefen Anders Byström.

Egen buss

Landslaget ska bo pÄ eget hotell och Äka i egen buss mellan tÀvlingarna, som inleds i Schweiz pÄ nyÄrsdagen och avslutas i Italien nio dagar senare.

Åkarna ska coronatestas tre gĂ„nger under Tour de Ski, och det svenska laget testas en gĂ„ng innan de lĂ€mnar Sverige för tĂ€vlingsstarten i Schweiz.

– Svenska skidförbundet har vidtagit exceptionella Ă„tgĂ€rder för att sĂ€kerstĂ€lla en smittfri miljö för vĂ„ra Ă„kare och ledare som ska delta i Tour de Ski. Med de Ă„tgĂ€rder som har gjorts har vi en riskminimering som Ă€r i paritet som samma risk som om vi hade varit hemma och trĂ€nat, sĂ€ger landslagslĂ€karen Per "Pliggen" Andersson.

Dessutom ska Internationella skidförbundet, Fis, genomföra vissa förĂ€ndringar i upplĂ€gget som gĂ€llde i Ruka till tĂ€vlingarna i Davos i helgen och i Dresden en vecka senare – dĂ€r varken Sverige eller Norge Ă€r med.

Justeringar som Àven ska gÀlla för Tour de Ski.

– PĂ„ plats hoppas jag att det Ă€r större avstĂ„nd mellan folk, det var vĂ€ldigt trĂ„ngt i Ruka pĂ„ vissa stĂ€llen. Bland annat i coachzoner, start och mĂ„l samt mixedzon – dĂ€r behöver man utöka det. Den feedbacken har vi gett och vi hoppas att de (Fis) tar till sig det bĂ„de i Davos och i Dresden och framför allt till touren, sĂ€ger Anders Byström.

Kalla vill Ă„ka

Klartecknet glÀder de svenska landslagsÄkarna. Senaste dagarna har bÄde Charlotte Kalla och Maja Dahlqvist öppnat för att köra touren.

Jonna Sundling gör samma sak, trots att tÀvlingen inte fanns med i hennes ursprungliga planering.

– Jag tĂ€nkte försöka ta mig ned och köra. Man fĂ„r vara lite flexibel i de hĂ€r tiderna. Det Ă€r roligt att ha nĂ„got att se fram emot, sĂ€ger Sundling som inte tĂ€vlat sedan premiĂ€ren i Ruka dĂ€r hon kom trea i sprinten.

– Touren kĂ€nns som ett ljus i mörkret efter alla instĂ€llda tĂ€vlingar.

Sundling litar pÄ det svenska upplÀgget för att undvika smitta.

– Hur det blir i praktiken fĂ„r vi vĂ€l se, men det lĂ„ter bra att vi ska försöka undvika nĂ€rkontakt med andra mĂ€nniskor.

Fakta: Tour de Ski

1–3 januari, Val MĂŒstair, Schweiz: Sprint (f), masstart (k) och jaktstart (k).

5–6 januari, Toblach, Italien: 10/15 km (f), 10/15 km jaktstart (k).

9–10 januari, Val di Fiemme, Italien: 10/15 km masstart (k), sprint (k), 10 km (f) masstart med finalklĂ€ttring i alpinbacke.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!