Superettan: Experten tror att Halmstad vinner

Först en bra bit in i säsongen fick Halmstads BK ordning på grejorna – men då var det för sent. Försöket att återvända till allsvenskan fick skjutas fram ett år. Där är vi nu. –Jag tippar Halmstad som vinnare, säger Stefan Ishizaki, ny som fotbollsexpert på sändande Discovery, inför premiären i nästa vecka.

Andreas "Ante" Johansson återvände inför förra säsongen till Halmstads BK efter flera framgångsrika år i IFK Norrköping. Men målet att nå allsvenskan nåddes inte. I år tror tv-experten Stefan Ishizaki att Johansson och HBK lyckas. Arkivbild.

Andreas "Ante" Johansson återvände inför förra säsongen till Halmstads BK efter flera framgångsrika år i IFK Norrköping. Men målet att nå allsvenskan nåddes inte. I år tror tv-experten Stefan Ishizaki att Johansson och HBK lyckas. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sport2020-06-09 15:00

Parallellt med att tycka till om sina gamla spelarkollegor i allsvenskan får Ishizaki – svensk mästare två gånger med Elfsborg och cupvinnare med AIK – också ansvar som expertkommentator i tv-sändningarna från superettan.

Han tror på en jämn, oförutsägbar toppstrid mellan ett gäng klubbar, men där Halmstads BK ser till att det spelas allsvensk fotboll igen på Örjans vall 2021.

– Superettan är superjämn. Vi gjorde ett införprogram där vi skulle tippa superettan och när man går igenom alla lag ser man att det kommer att bli otroligt jämnt.

"Så många bra spelare"

– Det som kan tala emot Halmstad lite är ett några spelare är lite till åldern komna och att några har en skadehistorik, men annars har de så många bra spelare. Speciellt offensivt med Crespo Haestad Kamara, Rasmus Wiedesheim-Paul och Mikael Boman. Dessutom Dusan Djuric – och Andreas Johansson som styr där bak.

– Halmstad har bredden och är farliga framåt. Sätter de bara det defensiva kommer de att bli riktigt bra, säger Ishizaki.

Brage, AFC Eskilstuna, Jönköpings Södra, Örgryte och Degerfors har under vintern och våren allmänt nämnts som andra utmanare i toppen.

– Brage tror jag kommer att gå precis lika bra i år och adderat några spelare. Kval eller går eventuellt upp direkt, säger Stefan Ishizaki om höstens allsvenska kvalklubb.

Däremot är han inte lika säker på att det blir riktigt lika roligt på Stora Valla.

– Det kan bli ett mellanår för Degerfors i och med att man har tappat tränaren Stefan Jakobsson till Gais och Erik Björndahl till Örebro.

Räknar inte bort Sundsvall

Gif Sundsvall rasade ur allsvenskan i höstas och är nog inte moget att studsa tillbaka direkt, om man får tro Stefan Ishizaki.

– Man ska inte räkna bort dem. De har ändå grundspelet som Joel Cedergren fick in, med lite mer kortpassningsspel. De kommer att ta sina poäng. Jag tror inte att det kommer att räcka till att gå upp, men de kommer att vara med om platserna fyra till sex i alla fall.

Precis som åtskilliga klubbar i allsvenskan har många föreningar i superettan lidit svårt ekonomiskt av speluppehållet under coronapandemin.

Det är en faktor som i stor utsträckning lär styra de sportsliga prestationerna framöver.

– TV-pengarna är inte lika stora i superettan, men klubbarna har heller inte lika stora utgifter i spelarlöner och sånt. Klubbarna måste ha tv-pengarna, annars kommer några att gå under. Samtidigt är det många sponsorer som inte vill betala när det inte är några matcher. Det är otroligt viktigt att superettan kommer i gång så att pengarna börjar trilla in, säger Ishizaki.

Han bävar för ett bakslag, en andra våg som på nytt ger speluppehåll.

– Händer det något, att allsvenskan och superettan måste ta en paus, kommer några klubbar att gå under.

Fakta: Så spelas superettans premiär

Tisdag 16 juni: AFC Eskilstuna–Västerås SK, Akropolis–Dalkurd, Gais–Jönköpings Södra, Gif Sundsvall–Umeå, Halmstad–Trelleborgs FF.

Onsdag 17 juni: Ljungskile–Örgryte, Degerfors–Brage, Öster–Norrby.

Samtliga matcher spelas utan publik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!