Supportrarna: "Debatten blev lite ensidig"

De pekades ut som smittspridare av Anders Tegnell. Men vad säger supportrarna själva om sitt ansvar? Vi har pratat med tre supporterklubbar som också berättar om uppmaningen kring årskorten och hur de ska skapa inramning på matcherna utan att vara på plats.

Det blir en allsvensk start utan supportar. Arkivbild.

Det blir en allsvensk start utan supportar. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2020-06-11 14:30

John Pettersson, ordförande i IFK Göteborgs supporterklubb Änglarna.

TT: Hur kommer ni att engagera er kring premiären mot Elfsborg på söndag?

– Vi tittar på lite olika lösningar men det är en utmaning för oss. Det vi kan göra är att kommunicera kring matcher och uppmana alla att följa rekommendationerna och ta ansvar så att vi på sikt kan samlas igen.

– Vi gick ut med ett öppet brev i och med att man presenterade att fotbollen skulle komma i gång igen och det gjorde vi för att tydligt visa att hela supporterrörelsen är kapabel till att ta ansvar, säger John Pettersson.

Viktig inkomst

Eftersom allsvenskan inleds utan publik har supportrarna rätt att kräva pengarna tillbaka för sina årskort. Något som John Pettersson menar att man som supporter bör undvika.

– Man ska ha all respekt för att enskildas ekonomiska situation kan vara väldigt tuff, framför allt nu. Men det principiella måste vara att man inte gör det. Årskortsinkomsten är en så viktig del för att klubben ska klara sig ekonomiskt. Om man inte är i akuta bekymmer så hoppas jag att supportrarna tar ett litet ansvar.

Magnus Eriksson Malm, ordförande i Örebros supporterklubb Kubanerna:

– Det har varit jäkligt tråkigt utan fotboll. Men vi har fixat lite med "merch" och försökt hålla intresset uppe så gott det går, säger Eriksson Malm.

Supporterklubben har inte bestämt sig hur man ska engagera sig kring premiären än.

– Men det blir ju digitalt. Vi har fått lite samtal från olika restauranger som vill ha oss dit, men det går inte. Vi följer reglerna som alla andra.

TT: Hur ser ni på att supportarna hamnade i fokus i debatten om premiären, och bland annat pekades ut som potentiella smittspridare av Folkhälsomyndigheten?

– Det känns lite märkligt. Supportar träffas såklart när det är match men när läget är som det är så följer vi regler som alla andra. Det är ingen skillnad på oss supportrar och andra i samhället.

I Kubanerna har frågan om återbetalning av årskort inte blivit aktuell.

– De flesta som köper årskort brinner för klubben. Jag förstår ju om man har det knapert och behöver utnyttja alla pengar. Men jag har inte hört om någon medlem som gått i de tankarna, säger Eriksson Malm.

"Oviss väntan"

Hannes Lind-Skogsberg, ordförande i Sirius supporterklubb Västra sidan:

– Det har varit en oviss väntan, att man inte visste om det skulle bli någon säsong överhuvudtaget. Jag tror många kände att luften gick ur en lite när det inte blev någon premiär och man har väntat sedan oktober. Men hälsa och liv går före såklart, säger Lind-Skogsberg.

När fotbollen har lyst med sin frånvaro har det även varit tomt i "att göra-listan" för Västra sidan.

– Alla har ju annat för sig vid sidan av. Men vi i styrelsen har ägnat oss åt lite tråkiga saker som administration och kolla över olika processer. Sådant som man har fått tid för nu.

Även de tycker att det var konstigt att supportarna hamnade i fokus i vårdens debatter.

– Det var en tråkig diskussion. Debatten blev lite konstig och ensidig. Fotbollssupportrar är ingen homogen grupp, är precis som samhället i stort. I samhället finns det folk som missköter sig och det kommer säkert att vara supportrar som missköter sig. Men jag tror de flesta kommer att sköta sig bra.

På något sätt ska supporterklubben engagera sig till premiären hemma mot Djurgården.

– Vi ska försöka göra något fint inne på arenan tillsammans med den andra supporterföreningen Vännerna Uppsala. Vi försöker skapa stämningen, men det kommer ju inte alls att bli i närheten av hur det är i vanliga fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!