Svaret till Sverige: "Måste finnas rättvisa"

Beslutet att skjuta fram möjligheten att kvala till OS möttes av skarp kritik i Sverige. Nu svarar det internationella friidrottsförbundets ordförande:
–Vi måste tänka på att det finns idrottare som inte kommer att kunna sätta sin fot utanför dörren på ett bra tag, säger Sebastian Coe till Dagens Nyheter.

World Athletics ordförande Sebastian Coe. Arkivbild.

World Athletics ordförande Sebastian Coe. Arkivbild.

Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Sport2020-04-10 21:15

I veckan meddelade det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, att det fram till den 1 december inte kommer vara möjligt för aktiva att kvala in till OS i Tokyo, som är uppskjutet till sommaren 2021.

Detta för att göra det så rättvist som möjligt för världens friidrottare som vill ta sig till spelen, eftersom coronapandemin drabbar länder olika hårt beträffande tränings- och tävlingsmöjligheter.

Beskedet möttes av kritik från det svenska friidrottslandslaget – som i protest planerar att vädra sina åsikter i ett brev till både det europeiska och internationella friidrottsförbundet.

– Jag kommer att påpeka att detta beslut är olyckligt, sade förbundskaptenen Karin Torneklint till Radiosporten.

Pettersson drabbad

En av dem som drabbas är Simon Pettersson som trots att han på långfredagen satte nytt personbästa (66,93) alltså inte har kvalat in till OS i diskus, där kvalgränsen ligger på 66 meter.

I en intervju med DN redogör Sebastian Coe, ordförande i World Athletics, för hur organisationen har resonerat.

– Det här är ingen perfekt lösning, för vi lever inte i en perfekt värld. Men även om det finns aktiva som kan tävla snart så måste vi inse att det finns andra som det kan dröja länge för innan de ens kan sätta foten utanför dörren, ännu mindre resa runt och tävla. Det måste finnas ett mått av rättvisa här, säger han.

"Idrotten i baksätet"

Att fatta ett beslut som alla hade varit nöjda med vore en omöjlighet, enligt Coe – som tillägger att idrotten i ett större sammanhang kommer i andra hand under coronapandemin.

– Jag har pratat med många aktiva och de aktivas råd har kommit med en stark rekommendation till vår styrelse. Jag inser att vi inte kan vara alla till lags, men för oss handlade det här om att skapa en struktur för förbund, aktiva, tränare och tävlingsarrangörer att förhålla sig till.

Han fortsätter:

– Det finns något viktigt att tänka på här och det är den allmänna känslan och den är i det här fallet viktigare än idrotten. Jag vet att det är svårt att acceptera, men för tillfället måste idrotten sätta sig i baksätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!