Svensk guldgren kan ersättas: "Vore skitkul"

Helgen gav ännu ett svenskt VM-guld i sprintstafett. Men snart kan den blågula specialdisciplinen vara ett minne blott på stora skidmästerskap. Mixedstafetten knackar på dörren – och åkarna vill släppa in den.
–Det vore skitkul, säger Frida Karlsson.

Frida Karlsson skulle gärna se att mixedstafett tar sig in på VM-programmet.

Frida Karlsson skulle gärna se att mixedstafett tar sig in på VM-programmet.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2021-03-01 06:01

Mixedtävlingar har införts i många stora sporter de senaste åren. Till vinter-OS i Peking nästa år kommer fyra nya sporter (backhoppning, freestylegrenen hopp, shorttrack och snowboardcross) lägga till mixedtävlingar, och sedan tidigare har redan alpint, curling, konståkning, rodel och skidskytte tävlingar där damer och herrar tävlar ihop.

Näst på tur kan vara längdskidorna, som hittills har saknat mixedtävlingar på seniornivå.

– Det ligger i tiden att ha en mixedstafett. Och det är en intressant tävlingsform. Det var inte superstort intresse när det infördes i skidskytte, men nu upplever jag att det är ett väldigt stort intresse där, säger Niklas Jonsson, Sveriges representant i längdkommittén i Internationella skidförbundet (Fis).

– Mixedstafetten skulle också passa många mindre nationer, som kanske inte har fyra bra herrar och fyra bra damer.

Testades på U23-VM

Grenen har ännu inte fått plats på något seniormästerskap, men på U23-VM de två senaste åren har mixedstafett testats på programmen.

Det är dock inte bara att lägga till en gren hur som helst, säger Jonsson. För att få in mixedstafett på VM-programmet måste något annat stryka på foten.

– Man vill nog inte göra som skidskyttet och bara sätta in en ny gren. För man vill inte ha för många grenar. På VM och OS ska det gärna vara ungefär samma distanser, och vi är rätt säkra på att vi inte kommer få in en ny distans på det olympiska programmet.

Närmast till hands är att byta en stafett mot en annan. Eftersom den traditionella stafetten är odiskutabel finns bara sprintstafetten kvar, men det är ingen självklarhet att bara kasta ut den.

– Det är ingen som är negativ till mixedstafett. Däremot är ingen överens om vilken gren man i så fall ska plocka bort. Den traditionella stafetten kommer inte att försvinna. Och då måste något annat ryka, och de individuella distanserna kommer inte att tas bort.

Stark svensk gren

Om sprintstafetten försvinner går Sverige också miste om en av sina starkaste mästerskapsdiscipliner. Framför allt på damsidan har de svenska framgångarna varit enorma, med tre VM-guld, ett OS-guld och ytterligare sex medaljer sedan sprintstafett infördes på programmen 2005.

Ändå är flera av de svenska landslagsåkarna positiva till mixedstafetten.

– Det är helt rätt, det tycker jag verkligen. Det är bland den roligaste formen att kolla på i skidskytte, säger Björn Sandström.

– Då får man fler nationer som kan vara med. Det var väl 26–27 nationer som var med i mixedstafetten på skidskytte-VM? Det är helt otroligt, finns det 27 nationer som åker skidor? Det visste jag inte ens.

"Stort steg framåt"

För samboparet Frida Karlsson och William Poromaa, båda stora svenska längdtalanger, skulle det öppna för att i framtiden kunna tävla tillsammans på ett stort mästerskap.

– Jag tycker att det är väldigt kul när skidskyttarna kör mixedstafett. Och det blir fler nationer som kan vara med och slåss om det. Så det tycker jag är en bra idé, säger Karlsson.

– Det tycker jag absolut att man ska se över och försöka få till, säger Poromaa.

OS 2026 uteslutet

Emma Ribom är ytterligare ett av framtidslöftena som vill få in en tävling med både damer och herrar. 23-åringen gör sitt första VM i Oberstdorf och skulle gärna köra en mixedstafett i framtiden.

– Det hade varit superkul, jag tycker att det är så himla kul att få köra i ett lag och det vore mäktigt att få göra det oftare, säger Ribom.

Det lär dock dröja ett tag innan mixedstafetten gör entré. Enligt Sveriges landslagschef Anders Byström måste det först testas i världscupen innan det kan bli aktuellt för VM. OS är ännu längre bort.

– Det finns ingen chans till OS 2026 men möjligtvis till 2030, har Byström tidigare sagt till Dagens Nyheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!