Svensk kritik mot nya världscupupplägget

Den nya disciplinen supersprint gör sitt inträde i världscupens sista tävling. Ett drag som möts av kritik i det svenska skidskyttelandslaget. –Jag kan väl tycka att det blir lite konstigt att kasta in det i en avslutning när världscupen och allt ska avgöras, säger Sebastian Samuelsson till SVT.

Sebastian Samuelsson hade gärna sett att den nya disciplinen supersprint gjort sitt inträde tidigare under den kommande världscupsäsongen. Arkivbild.

Sebastian Samuelsson hade gärna sett att den nya disciplinen supersprint gjort sitt inträde tidigare under den kommande världscupsäsongen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport2020-04-20 21:40

Det är inte den nya grenen i sig som Sebastian Samuelsson är emot. Tvärtom tycker han att "det är ett steg i utvecklingen att göra skidskyttesporten mer intressant" när disciplinen supersprint tar plats i världscupsammanhang.

Det han däremot är tveksam till är tidpunkten för när den gör entré.

– Jag hade hellre sett den en premiärhelg eller att man provat den tidigare innan den fått så stor betydelse, säger 23-åringen till SVT.

När det internationella skidskytteförbundet (IBU) i lördags presenterade programmet för den kommande säsongen framgick det att supersprint gör sitt inträde först i den avslutande världscuphelgen i norska Holmenkollen.

"Risk för vurpor"

Grenen avgörs på en bana som är en kilometer lång. 30 åkare tar sig vidare från kvalet och startar sedan samtidigt i finalen där fyra skjutningar och fem varv ska avverkas.

Samuelsson varnar för tänkbara scenarion som kan bli ödesdigra i Holmenkollen.

– Att det då är en disciplin som inte har körts på VC-nivå förut blir konstigt. Det blir en disciplin som blir väldigt tajt och det kommer bli mycket större risk för vurpor och stavar som går av och sånt. Det hade varit tråkigt om sådana grejer ska avgöra en total världscup, säger Samuelsson.

"Lite konstigt"

Landslagskollegan Jesper Nelin håller med.

– Det kan ju bli väldigt avgörande i totala världscupen, så det är ju lite konstigt. Det hade kanske varit bättre om det hade körts mitt i säsongen, säger 27-åringen till Aftonbladet.

Nästa säsongs världscuppremiär tar plats i finländska Kontiolahti 27–29 november. Säsongsavslutningen i Holmenkollen kommer pågå mellan 16 och 21 mars 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!