17 spelare av de svarande uppger att de själva någon gång har blivit kontaktade av någon som vill fixa en match. 82 spelare säger att de någon gång deltagit i en match som de misstänker har varit fixad.
Enkäten, som skickades ut till samtliga 1 533 spelare i allsvenskan, superettan och ettan, besvarades av 619 spelare. Av de drygt 600 ansåg 240 att matchfixning var ett problem i Sverige. Enbart 77 svarade nej på frågan om de ansåg att matchfixning är ett problem.
– Oroväckande, det är jätteallvarligt, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport när han får ta del av enkäten.
73 spelare säger att de känner till matcher som blivit fixade som inte rapporterats hittills om i medier.
Enligt SVT Sport utredde Svenska fotbollförbundet 47 matcher i fjol.
– Vi får lägga ett par miljoner om året i resurser på att försöka motverka det här. Vi har 2,5–3 tjänster som jobbar med utredningsarbete av olika slag. Det är kontakter med poliser, åklagare och myndigheter. Vi jobbar också ihop inom Europa med hjälp av Uefa, där man bevakar och identifierar olika oddsrörelser som sker på marknaden, säger Sjöstrand till SVT Sport och lägger till att han vill se strängare spellagstiftning:
– Framför allt så behöver vi en spellagstiftning och föreskrifter som säkerställer det vi har blivit lovade. För i dag är det ju hur liberalt som helst, allt är ju tillåtet att spela på och det tycker vi är både oansvarigt, oacceptabelt och direkt felaktigt att man tillåter.