Svenskdominans inför Hambletonian: "Vore stort"

Svenskdominansen är påtaglig inför Hambletonian. Av fem svensktränade hästar i det amerikanska storloppet bedöms Nancy Takters Ready For Moni ha störst segerchans. –Min far Jimmy har vunnit flera Hambletonian och skulle jag lyckas vinna ett vore det väldigt stort, säger Nancy Takter i en intervju.

Nancy Takters Ready For Moni bedöms ha störst segerchans i Hambletonian.

Nancy Takters Ready For Moni bedöms ha störst segerchans i Hambletonian.

Foto: Lisa Photo/TT

Sport2020-08-07 16:40

När Meadowlandsbanan i New Jersey arrangerar största travdagen för året står 3 686 000 dollar – motsvarande drygt 32 miljoner kronor – på spel i de 16 loppen.

4,3 miljoner kronor går till vinnaren i Hambletonian och bland de fem svensktränade hästarna finns Nancy Takters Ready For Moni.

Dottern till Jimmy Takter, en av Sveriges mest framgångsrika travtränare genom tiderna, står sedan sju år tillbaka på egna ben och framgångarna har inte uteblivit.

"Loppet de helst vill vinna"

För två veckor sedan vann hon New Jersey-banans största passgångarlopp Meadowlands Pace.

– Men om du frågar nio av tio tränare så tror jag att de svarar att Hambletonian är det lopp de helst vill vinna. Det är en annan utmaning att träna travare än passgångare, säger Nancy Takter i en intervju med hambletonian.com.

I lördagens sju största travlopp är 28 av 59 hästar tränade av svenskbördiga tränare, något som också uppmärksammats i amerikansk media.

"Ont att säga"

"Den största delen av de amerikanska tränarna kan inte utmana 'den svenska maskinen'. Det gör ont att säga, men det här är ingen tillfällighet eller något som kommer blåsa över", skriver den flerfaldige Hambletonian-vinnaren Ron Gurfein i en krönika på Harness Racing Update.

Nancy Takter startar dussinet hästar under tävlingsdagen. Bland dem syns Manchego, världens genom tidernas snabbaste travsto vars tilltänkta Elitloppsstart 2020 stoppades av coronautbrottet.

Jimmy Takter har vunnit Hambletonian fyra gånger, senast 2015 med Pinkman.

Fakta: Hambletonian

Världens mest prestigefyllda och penningstinna travlopp för treåriga hästar avgörs på Meadowlands-banan i New Jersey över en engelsk mil, 1 609 meter. Loppet har en samlad prissumma på en miljon dollar varav hälften går till vinnaren.

Loppet har avgjorts sedan 1926 och har sett tio svensktränade vinnare genom åren.

Start klockan 22.35 svensk tid.

Startlista:

1 Ready For Moni - Yannick Gingras (tränare: Nancy Takter)

2 Back Of The Neck - Scott Zeron (Åke Svanstedt)

3 Hollywood Story - David Miller (Marcus Melander)

4 Big Oil - Andy Miller (Julie Miller)

5 Ramona Hill - Andrew McCarthy (Tony Alagna)

6 Threefiftytwo - Daniel Dube (Luc Blais)

7 Capricornus - Tim Tetrick (Marcus Melander)

8 Rome Pays Off - Mattias Melander (Marcus Melander)

9 Sister Sledge - Brian Sears (Ron Burke)

10 Amigo Volo - Dexter Dunn (Richard Norman)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om