Svenske supportern: Arsenals ägare säljer inte

Spotifygrundaren Daniel Ek är redo att lägga ett bud på Arsenal. Men en försäljning verkar inte trolig – trots det stora missnöjet mot klubbens ägare. –Jag tror att de sitter ganska lugnt i båten, säger Axel Asplund, ordförande i Arsenal Sweden.

Spotifys grundare Daniel Ek är redo att lägga ett bud på Arsenal. Arkivbild.

Spotifys grundare Daniel Ek är redo att lägga ett bud på Arsenal. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sport2021-04-29 17:11

Det var i fredags som Spotifygrundaren Daniel Ek först visade intresse för att köpa den engelska fotbollsklubben. I samband med protester utanför Londonlagets hemmaarena Emirates Stadium skrev den svenske företagsledaren att han är beredd att köpa klubben om nuvarande ägaren Kroenke Sports & Entertainment (KSE) skulle visa sig vara villig att sälja.

Enligt Axel Asplund, ordförande i Arsenals svenska supporterklubb, var det ett bra tillfälle för Ek att tillkännage sitt intresse.

– Det kändes som att det var väldigt bra tajming för honom att skicka ut den tweeten förra fredagen och känna temperaturen. Jag tror inte att han hade gjort det om det inte samtidigt pågick stora protester utanför Emirates, säger Asplund.

Ek bekräftade på onsdagen, i en intervju med tv-kanalen CNBC, att planerna på att köpa Arsenal är seriösa.

– Jag har säkrat pengarna för det, och planerar att lägga ett övertygande bud och jag hoppas att de lyssnar på det.

"Blev ett vulkanutbrott"

Missnöjet mot KSE, med ägaren Stan Kroenke i spetsen, har varit utbrett länge. Axel Asplund lyfter fram flera skäl till att supportrarna vill få till ett ägarbyte; bland annat för lite investeringar i laget, frånvarande ägare – och framför allt svaga sportsliga resultat.

– Går det bra på planen så tror jag att färre supportrar är beredda att ställa de här lite mer obekväma frågorna, runt ägarkonstellationer och liknande, säger han.

Att Arsenal dessutom var en av tolv klubbar som ville bryta sig loss och skapa en egen superliga stärkte inte KSE:s aktier bland supportrarna.

– Det som fick bägaren att rinna över var ju så klart Super League-debaclet. Där visade de total brist på lyhördhet, vilket gjorde att missnöjet som länge har bubblat under ytan blev till ett vulkanutbrott.

Van vid missnöje

Men trots det stora motståndet mot ägarna verkar en försäljning inte vara trolig. En investerare som hjälpt flera entreprenörer att köpa och sälja idrottsklubbar, säger till The Athletic att han "inte kan föreställa sig" att vare sig KSE eller någon av de andra amerikanska ägarna i de engelska Super League-klubbarna (Liverpool och Manchester United) kommer att vilja sälja. Och Stan Kroenke är van vid att vara illa omtyckt. Efter att 2016 ha flyttat NFL-klubben Rams, vilken KSE också äger, från St Louis till Los Angeles fick han epitetet "St Louis mest hatade man".

Axel Asplund är också av uppfattningen att KSE inte påverkas av trycket.

– Jag tror att de har väldigt mycket is i magen när det kommer till vad folk tycker om dem, utan de har sina planer och strategier och kör på det, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det är osannolikt att det blir en förändring. Om man ser historiskt är de inte kända för att sälja när de väl har köpt en klubb. De idrottsklubbar som de har köpt i USA har de aldrig avyttrat.

Vet för lite om Eks planer

Vad känner då Arsenals supportrar för Daniel Eks intresse att ta över klubben? Som svensk känner Axel Asplund att tanken kittlar, men bland klubbens fans i stort är inställningen något mer reserverad.

– Främst beror det på att man inte vet vad han står för. Han har skrivit den där tweeten och kommit med några uttalanden om att han vill bygga sin egen trovärdighet som en person som är insatt i Arsenal.

– Men man vet inte tillräckligt mycket än. De flesta som är lite mer nyanserade vill nog veta lite mer innan man är beredd att hoppa på Daniel Ek-tåget.

Missnöjet mot Arsenals ägare är stort bland supportrarna.
Missnöjet mot Arsenals ägare är stort bland supportrarna.
Kroenkes historia i Arsenal

Stan Kroenke och bolaget Kroenke Sports & Entertainment (KSE) äger ett flertal klubbar i sportvärlden, utöver Arsenal bland annat NHL-laget Colorado Avalanche, NBA-laget Denver Nuggets och NFL-laget Los Angeles Rams.

Kroenke och KSE köpte sina första aktier i Arsenal 2007. Två år senare ägde de flest aktier i klubben, med drygt 30 procent.

2011 blev amerikanen majoritetsägare med drygt 66 procent av aktierna, och sedan 2018 äger KSE samtliga aktier i klubben.

Stan Kroenke är gift med Ann Walton, arvtagare till detaljhandelskedjan Walmart. Makarnas sammanlagda förmögenhet överstiger motsvarande 140 miljarder kronor, enligt Forbes.


Daniel Ek

Ålder: 38 år.

Kommer från: Rågsved, Stockholm.

Förmögenhet: Omkring 40 miljarder svenska kronor, enligt Forbes.

Företag: Känd för att ha grundat musiktjänsten Spotify tillsammans med Martin Lorentzon.

Utmärkelser: 2017 utsåg musiktidningen Billboard honom till den mäktigaste personen i musikindustrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!