Sverige i möte med Fifa om Qatar-VM

Svenska fotbollförbundet (SvFF) krävde i ett öppet brev ett möte med Internationella fotbollsförbundet (Fifa) om VM i Qatar. På måndag blir mötet av.

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Sport2021-05-06 14:23

Det är representanter för förbunden i Sverige, Norge och Danmark som har kallats till ett möte om nästa års världsmästerskap.

De tre nordiska länderna skrev nyligen liknande brev till Fifa, med flera frågor kring förhållandena i Qatar och får nu till stånd det möte som de begärde.

– Förutom Fifa ska det vara representanter från Qatar på mötet, samt fackföreningar och människorättsorganisationer, säger danska förbundets ordförande Jesper Møller till nyhetsbyrån Ritzau.

I brevet från SvFF, signerat av ordföranden Karl-Erik Nilsson och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand, skriver man att man anser att det var fel att ge Qatar turneringen.

"När FIFA 2010 tilldelade VM 2022 till Qatar var utnyttjandet av migrantarbetare i landet välkänt och det har fortsatt under den period där mycket av infrastrukturen för VM har byggts. Baserat på våra värderingar är Svenska fotbollförbundet av den fasta åsikten att beslutet att bevilja turneringen till Qatar var felaktigt", står det.

SvFF trycker också på flera saker för att förbättra villkoren för migrantarbetare i Qatar. Bland annat vill man att Fifa ska utreda hur migrantarbetare behandlas på VM-byggplatser och att man snabbt ska agera för att stoppa missförhållanden.

Enligt The Guardian har minst 6 500 migrantarbetare dött i arbetsrelaterade olyckor sedan Qatar tilldelades fotbolls-VM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!