"Sverige och Norge mer lika än många tror"

Norge öppnar långsamt upp samhället och har nu på flera punkter mindre restriktioner än Sverige. De två ländernas strategier för att tackla pandemin har gett intryck av att vara mycket olika. –Men de svenska och norska smittskyddens syn på virusbekämpningen har större likheter än man kanske tror, säger smittskyddsdirektören Frode Forland.

Hälsa och sjukvård2020-05-30 07:15

Forland tar emot TT:s utsända i Folkhelseinstittutets lokaler i centrala Oslo. Här syns byråkratiska korridorer med kontorsrum i långa rader. Frode Forland har kallats Norges motsvarighet till Sveriges Anders Tegnell.

– Men jag är inte statsepidemiolog. Vi har inte den titeln i Norge. Min formella titel är smittskyddsdirektör. Ansvaret är spritt på fler personer hos oss, säger han.

Forland finns med i ledningen för smittskyddet i Norge, ett land som nu långsamt öppnar upp efter en omfattande nedstängning. I onsdags meddelades att norrmännen ska få besöka sjukhus och sjukhem igen, i torsdags att ungdomsidrotten kan återuppta sin verksamhet och att flera arbetsresor tillåts från de nordiska grannländerna.

Möts och passerat

Sverige och Norge börjar allt mer likna varandra och har nu ungefär samma nivå på åtgärderna i samhället.

– Riktlinjerna har väl mötts och passerat. I Sverige är det fortfarande restriktioner på två timmars resa från hemmet, i Norge är det fritt att resa i hela landet, säger Forland.

Skälet till att Norge kan släppa på restriktionerna är att de har en så låg smittspridning i samhället att det anses försvarligt. Men Sverige har en så pass mycket bredare spridning att det är större risk, till exempel med besök på äldreboenden.

Smittmässig logik

I Norge talade man i fredags om 236 dödsfall i covid-19. I Sverige var siffran 4 350. Även om dödsfallen inte räknas på exakt samma sätt är skillnaden stor.

–  Det finns en smittomässig logik i att ha en stängd gräns så länge som det finns en stor skillnad i smittspridningen i de olika länderna. Och det är tydligt att Sverige skiljer sig från de andra länderna i Norden.

Det var just skillnaden i smittspridning som statsminister Erna Solberg angav som orsak till att den svenska gränsen tills vidare förblir stängd samtidigt som Norge öppnar för semesterresor till Danmark.

När den norska regeringen för mer än två månader sedan meddelade sina tuffa beslut om nedstängning var Frode Forland noga med att påpeka att alla beslut inte var på smittskyddets rekommendationer. Och tittar man i backspegeln kan man se att råden från de svenska och norska smittskydden har större likheter än man kanske tror.

Ger regeringen rätt

Folkhelseinstittutet föreslog aldrig att Norge skulle stänga gränserna, skola och barnomsorg eller att besök i "hytter" skulle förbjudas.

– Vi sade att det saknades bevis för att det skulle vara effektivt, säger Forland.

Men i efterhand ger han regeringen rätt.

– Ser man tillbaka tror jag att det var lyckat. De hade en tanke på att det var nödvändigt att slå till hårt. Men vi vet inte om det är en effekt av att man stängde skolor och barnomsorg och stoppade besök på "hytterna". Kanske inte ens att vi stängde gränserna.

– Men norska folket fick en stark förståelse för allvaret. Se skillnaden mot Sverige där insatserna byggdes upp gradvis.

Frode Forland medger att det finns en risk när Norge nu öppnar upp igen.

– Smittan kan komma tillbaka. Men samtidigt har vi sett att det finns en metod att slå ner den. Jag tror att vi kommer att få mindre utbrott men vi tror att det är möjligt att hålla det på den nivå som vi har nu tills vi har fått ett vaccin, säger han.

– Jag tror att vi kommer att få de små vågorna i stället för den stora höstvågen som man har pratat om i Sverige.

Oförutsedda saker

Samtidigt kan oförutsedda saker hända. Inget är säkert, menar Forland.

– Viruset kan ändra sig. Vi kan få en mutation som gör att vi blir mer utsatta och som gör att spridningen tar en annan väg. Vi vet ännu för lite om immunitet och hur länge den i så fall varar.

Därför upprepar Forland det som har blivit epidemiologernas mantra. Tvätta händerna och håll avstånd. Och han är hoppfull.

– Mina barnbarn går och tvättar händerna. De kommer inte och sätter sig i knät, utan vid sidan om. De har lärt sig det när de är fyra år och det kommer att sitta i tills de är hundra.

Fakta: Frode Forland

Ålder: 64

Position: Smittskyddsdirektör på Folkehelseinstituttet i Norge.

Bakgrund: Specialist i allmänmedicin och socialmedicin. Avdelningschef vid Hälsomyndigheten. Avdelningsdirektör vid Hälsomyndigheten. Seniorexpert på ECDC och expert på folkhälsa vid Royal Tropical Institute i Amsterdam. Professor i folkhälsa vid Universitetet i Tromsø.

Aktuell: En av Folkehelseinstituttet talespersoner under coronapandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!