Det var i februari som den engelska tidningen The Guardian rapporterade att 6 500 gästarbetare mist livet sedan Qatar 2010 tilldelades herrarnas fotbolls-VM 2022.
Inför veckan startar VM-kvalet.
Nu uppmanar Amnesty supportrar, nationella fotbollsförbund och andra att skriva på en aktion riktad till Internationella fotbollsförbundet (Fifa). Syftet är att få dem att använda sitt inflytande och sätta press på Fifa för att förbättra gästarbetarnas situation i Qatar.
– Vi har allt från enskilda spelare, till lag, till inte minst supportrar som bryr sig enormt mycket om fotbollen och situationen för mänskliga rättigheter i Qatar, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på Amnesty.
Har varit i Qatar
Frågan har senaste tiden vållat stor debatt i Norge och flera elitklubbar vill att norska landslaget bojkottar VM. Svenska fotbollförbundet (SvFF) är också kritiskt till att VM ska spelas i Qatar, men bojkott är fel väg att gå.
Det anser generalsekreterare Håkan Sjöstrand som i stället vill fortsätta sätta press på värdlandet.
– Vi vill att fler engagerar sig. Det är bättre att föra en dialog och på sätt jobba för att arbetarna i Qatar ska få bättre villkor än att jobba för en bojkott, säger Håkan Sjöstrand.
Sjöstrand har själv varit i Qatar flera gånger senaste åren tillsammans med Svenska Byggnads. Han har träffat VM-arrangören, de internationella fackförbunden och migrantarbetare.
– De (arbetarna) säger att vi inte ska bojkotta och det väger tungt, säger Sjöstrand.
"Borde insett"
Ami Hedenborg säger att Fifa borde insett vad de gjorde när de valde att lägga VM i ett land som inte lever upp till de mänskliga rättigheterna.
– De visste mycket väl var de lägger spelen, och då måste de ta konsekvenserna av det, säger hon.
Enligt FN:s principer har Fifa en skyldighet att se till att människorättskränkningar inte sker i samband med deras arrangemang, och att göra vad man kan för att förhindra det.
– Än så länge har de definitivt inte levt upp till de åtagande och skyldigheter de har, säger Ami Hedenborg.
Reformer
Qatar har gjort ett antal positiva reformer när det kommer till arbetarnas frihet och rättigheter. Men det återstår att se om reglerna implementeras på ett korrekt sätt.
– Där har Fifa ett ansvar att själva ta reda på hur det ligger till och inte bara lita på vad en exploaterande arbetsgivare säger, säger Ami Hedenborg.
Med 20 månader kvar till avspark finns det fortfarande hopp om förbättring.
– Inte minst när det gäller att se till att de reformer som har sjösatts faktiskt efterlevs, säger Ami Hedenborg.