Amerikanska New York Times skriver att det gäller sex lag från England, Barcelona, Atlético Madrid och Real Madrid från Spanien och de italienska toppklubbarna Inter, Juventus och Milan.
Karl-Erik Nilsson menar att det är "otroligt illavarslande" att ett fåtal redan rika klubbar vill behålla fotbollens resurser för sig själva.
– Det är resurser som skapas gemensamt och som ska delas gemensamt, från ungdomsfotboll och allt vad det är som vi håller på med. Så ska några försöka sko sig på det här sättet, säger han.
Uppgifterna kommer dagen innan europeiska fotbollsförbundet Uefas exekutiva utskott samlas i Schweiz för att klubba igenom det nya Champions League-formatet som ska gälla från 2024 och framåt.
Egentligen skulle beslutet tas förra månaden, men de europeiska klubbarnas organisation (ECA) ville ha mer makt över turneringen och kunde inte enas med Uefa – något man nu lyckats med.
"Typisk girighet"
– Det är en minst sagt märklig tajming, dagen innan man ska fatta beslut om ett nytt CL-format, som de här klubbarna via sina organisationer dessutom ställt sig bakom. Det är mycket märkligt, svårt att förstå, säger Karl-Erik Nilsson.
Lars Christer Olsson, avgående ordförande i organisationen European Leagues som representerar de inhemska ligorna, är däremot inte överraskad över tajmingen.
– De vill skapa sig så bra egna förutsättningar som möjligt. Det är typisk girighet och det är typiskt för några stycken av toppklubbarna, säger han.
– Men jag tror inte de är så modiga när det väl smäller till.
De inhemska ligorna, Uefa och Fifa har gått ut i enat front och kallad det för ett "cyniskt projekt". De hotar också med att frysa ut klubbarna från både det nationella seriespelet och Europaspelet, samt att spelarna inte ska tillåtas representera sina landslag.
Karl-Erik Nilsson säger att det blir stora konsekvenser för europeisk fotboll om "superligan" skulle bli verklighet – men värst skulle det bli för klubbarna själva på grund av de hårda sanktionerna.
Allvarligt läge
Han tror dock inte heller att planen kommer bli verklighet.
– Det vore ett otroligt dåligt beslut för fotbollen som helhet som är väldigt mycket mer än tolv stycken klubbar på den allra högsta nivån, säger han.
Fotbollsjournalisten Olof Lundh säger att detta hängt över fotbollen i flera år men att det aldrig funnits så mycket substans i det som nu.
– Det är ett allvarligare läge för europeisk fotboll än det varit på mycket länge, säger han.
– Det här kan skaka om fotbollen på ett sätt som aldrig egentligen skett tidigare.
Till skillnad från Karl-Erik Nilsson och Lars-Christer Olsson tror han att planerna kan bli av. Men de medlemsägda klubbarna, Real Madrid och Barcelona, kan stöta på bekymmer om medlemmarna inte ställer sig bakom "superligan".
– Manchester United, Liverpool och Tottenhams ägare skiter antagligen i supportrarna. De gör ju som de själva vill, men det kanske blir svårare för de klubbarna som är medlemsägda, säger han.