SvFF permitterar – förbundskaptenerna berörs

Svenska fotbollförbundet permitterar personal på grund av coronakrisen. Bland de drabbade finns förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Gerhardsson som permitteras på 40 procent.
–Vi ser att man får minskade arbetsuppgifter och därför vidtar vi de här åtgärderna, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget, får gå ned i lön. Arkivbild.

Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget, får gå ned i lön. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sport2020-04-06 13:20

Svenska fotbollförbundet permitterar 90 av cirka 150 medarbetare mellan den 14 april och 31 maj. Förbundskaptenerna och assisterande förbundskaptenerna för dam- och herrlandslagen är några av de som berörs och kommer att minska sin arbetstid med 40 procent.

– Självklart påverkas Svenska fotbollförbundet precis som alla andra av coronautbrottet, och det gäller även ekonomiskt. Vi har ett ansvar att göra det vi kan och framför allt att göra det i tid, för att skydda vår verksamhet långsiktigt i en mycket osäker och utmanande situation, säger Håkan Sjöstrand till TT.

– Vi har gjort en verksamhetsanalys där vi gått igenom vårt ekonomiska läge och respektive avdelnings arbetssituation, och där ser vi att det finns minskade arbetsuppgifter och därför vidtar vi de här åtgärderna.

Korttidspermittering innebär att arbetsgivaren kan minska sina lönekostnader samtidigt som arbetstagarna, som går ner i tid, behåller en större del av sin lön.

De 90 medarbetarna som berörs på Svenska fotbollförbundet går ner olika mycket i arbetstid, mellan 20 och 60 procent.

Men enligt Håkan Sjöstrand är det än så länge ingen ekonomisk katastrof inom förbundet.

– Nej, men vi har utmaningar som många andra och det här gör vi för att kunna hantera verksamheten på ett bra sätt även långsiktigt.

Fakta: Det här är korttidspermittering

"Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma i gång igen när läget vänder."

Källa: regeringen.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!