LISTAN: "Ta det lugnt VH-fans – njut av drinken i hammocken"

Fanfar! Det är dags för en stekhet (eller?) Heta och kalla-lista. Denna gång rör vi oss bland fotbollssparkande europeiska män, orädda vänstersvängare i världsklass och total VH-tystnad.

Heta och kalla-listan är tillbaka.

Heta och kalla-listan är tillbaka.

Foto: Vimmerby Tidning/TT/Bildbyrån

Sport2024-06-15 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

GLÖDHETT

Fotbolls-EM

Känner ni vibbarna?! Om ni är fotbollsfantaster gör ni det sannerligen. För igår drog det igång – Europamästerskapet i fotboll. I skrivande stund är det bara några timmar kvar innan turneringen kickas igång när värdnationen Tyskland tar sig an Skottland i premiärmatchen i München. Under en månads tid har vi ett smörgåsbord av spännande och intressanta matcher i princip varenda dag. Det är bara att slänga alla studentfiranden, semesterplaner och familjeutflykter i papperskorgen. Dra på tv:n och njut! Eller ännu bättre för er som kan – tanka upp bilen och pip ned till Tyskland. Jag kan inte tänka mig ett bättre land att uppleva ett mästerskap i.

Det är så många rubriker och snackisar inför mästerskapet att man knappt vet var man ska börja. Kommer nyblivna "galacticon" Kylian Mbappé markera sitt revir som världens bästa och leda sitt Frankrike till guldet? Eller kommer Toni Kroos gå ut med flaggan i topp? Hur mycket bärs kommer det gå åt? Kommer England till slut palla för trycket och låta alla fanatiska engelsmän skrika ut "It´s coming home" på riktigt? Den sista frågan kan jag svara på redan nu – så blir det inte. Mitt tips är en final mellan Frankrike och Tyskland, där fransoserna snuvar tysken på bucklan. Se det hända.

Det gör mig faktiskt nästan ingenting att Sverige missat mästerskapet, med tanke på hur vårt haveri till försvarsspel såg ut i träningslandskamperna mot Danmark och Serbien har vi inget där att göra ändå. Nej du, Jon Dahl Tomasson. Du jobbar redan i uppförsbacke för att ta det här blågula laget till VM 2026 i Mexiko, USA och Kanada. Se till att hämta rejält med inspiration fram till finalen 14 juli, för det kommer behövas framöver.

HETT 

GP-festen i Målilla

Då var det dags, igen. GP-cirkusen har kommit till Målilla för 18:e gången. Det är ju helt fantastiskt att vi i princip varje år får ett sånt häftigt evenemang i vår trakt. Att få se totalt orädda förare i världsklass köra sida vid sida i en hiskelig fart i riktning vänster, med varenda ben i kroppen som insats, är något alldeles extra. 

Bartosz Zmarzlik får väl anses vara någon form av favorit. Han leder VM i överlägsen stil och har chansen att bli historisk. Vinner han i Målilla tar polacken sin 24:e GP-seger och säger adjö till gamle legendaren Jason Crump, som han delar förstaplatsen med på 23 segrar. Han har ännu inte tagit en seger i år, även om han varit i final varje gång. Som ni förstår är det kanske dags att sätta ned foten, en gång för alla.

LJUMMET

Vimmerby Hockey

Hoho, larma om du lever, Pelle Johansson! Nej då, så hårda ska vi inte vara mot VH-sportchefen. Men efter några väldigt intensiva veckor med förlängningar och nyförvärv på löpande band blev det helt plötsligt knäpptyst. Backsidan är troligen satt, men det saknas fortfarande en målvakt bredvid Robin Christoffersson, även om SSK-keepern Claes Endre sägs vara klar, och på forwardssidan finns det en hel del att göra innan det där lagbygget kan anses vara redo för allsvenskt spel. Spetsen måste bara in.

Förmodligen finns det redan några namn som är klara, men som klubben av olika anledningar väljer att hålla inne på. Dessutom är det väl förmodligen så att det kan finnas en fördel med att behålla kylan, för att kunna plocka de där guldkornen som inväntar erbjudanden från högre hyllor.

För vem är jag att tvivla på vad årets ledare i svensk hockey har för planer på sin sportchefskammare? Han har gjort en felfri insats sen han kom tillbaka till Vimmerby. Så när jag tänker efter är det bara för alla VH-supportrar att ta det lugnt i hammocken och njuta av sommardrinken. Pelle Johansson vet nog vad han sysslar med. Det har han bevisat förut.

ISKALLT

Allmänna Idrottsklubben

Efter bara 35 matcher på posten har AIK-tränaren Henning Berg sagt upp sig. När klubben presenterade nyheten på sin hemsida gick det att läsa att "orsaken är oenighet över hur klubben ska arbeta framöver". Jaha. Det hade ni inte kommit överens om när kontraktet skrevs på? 

Det har varit några tunga säsonger sen "Gnaget" under ledning av Rikard Norling lyfte Lennart Johanssons pokal en bister novemberkväll i Kalmar 2018. När supportrarna sjöng med i tonerna av "Drömmar av guld", där nere på Guldfågeln Arenas gräs, trodde nog många att flera ljuva år skulle följa. Istället fick herr Norling en knäpp och skulle spela man-man-fotboll a la Gasperini i Atalanta. 

Ni inbitna vet hur det blev – fiasko. Sen dess har Bartosz Grzelak, Henok Goitom (interim), Andreas Brännstrom och Henning Berg försökt få ordning på skutan utan större framgång. 

Det har redan börjat cirkulera uppgifter om att Olof Mellberg ska vara på klubbens önskelista. Han har gjort det väldigt bra i BP de senaste säsongerna och känns spontant som ett lämpligt namn. Låt oss se om den skäggprydde gamla landslagsbacken är mannen som ska få det att gunga av glädje i Solna igen. Fortsättning följer.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om