Att ha en huvudtränare som analyserar allt åkarna gör på banan i Pokljuka i detalj från soffan hemma i München verkar vara ett vinnande koncept. Johannes Lukas entusiasm i spåret saknas – men hans taktiska kunnande får åkarna ändå över videomöten och telefonsamtal.
Direkt efter mixedstafetten, där Hanna Öberg spurtade hem ett brons till Sverige, ringde hon succétränaren som är kvar hemma i München med sin nyopererade axel.
– Han sa att han nog har svårt att palla det här från soffan där hemma, säger Öberg och ler bakom munskyddet.
– Han var väldigt glad och jag tror att han förstod hur trött jag var på slutet.
Drama på slutvarvet
Inför mästerskapet pratade Johannes Lukas om att han på hemmaplan kanske till och med hade mer tid än när han är på plats, för att analysera banan och åkarnas tider på olika delar.
– Jag har mycket tid att analysera, så här detaljerat har jag aldrig gjort det tidigare, sade 27-åringen inför VM.
Och det verkar hittills fungera utmärkt att leda laget på distans. Inför mixedstafetten hade Hanna Öberg och Johannes Lukas gått igenom avslutningen noga. Det blev en rafflande uppgörelse mellan Öberg och ukrainskan Olena Pidhrusjna, som körde ikapp och var nära att gå om svenskan på spurtvarvet.
– Jag visste att är jag först på toppen på den första backen efter vändningen då är det jäkligt svårt att passera sen. Jag fick verkligen bita i för att vara före ukrainskan på den backen, men det var värt det och hon kunde inte passera sen. Så det var mycket taktik, för jag tror att hon kanske hade mer sprutt i benen, säger Öberg.
"Mådde inte bra"
– Det hade vi pratat ihop oss om i går, just med tanke på snöfallet också att det finns som bara ett spår som går.
TT: Hur mycket fick du kämpa för att hålla henne bakom där i backen?
– Det var mycket, och jag kan säga att jag mådde inte så bra när jag hade gått i mål. Jag var riktigt trött.
Sveriges bronsmedalj var den första VM-medaljen i mixedstafett sedan 2010.