Bjerkert ser det positiva: "Extra tid till träning"

Calle Bjerkert är förbundskapten för endurolandslaget. Tävlingssäsongen dröjer, men han ser ändå något positivt med det. "Det blir en unik extra chans att träna", säger han.

Calle Bjerkert är förbundskapten för Endurolandslaget som får ägna sig åt träningsläger i väntan på att tävlingssäsongen kan komma igång på allvar.

Calle Bjerkert är förbundskapten för Endurolandslaget som får ägna sig åt träningsläger i väntan på att tävlingssäsongen kan komma igång på allvar.

Foto: Michael Nordin

Enduro2021-04-20 07:00

Den välmeriterade enduroföraren från Vimmerby tillträdde tjänsten som förbundskapten för endurolandslaget i november 2020. Han var inställd på att coronapandemins konsekvenser skulle bli en faktor i arbetet. Under vintern kunde ändå en del tävlingar genomföras med restriktioner, men under våren har allt ställts in.

– Det är förstås inte optimalt, men det är bara att acceptera när läget är som det är. I nuläget är det tävlingsstopp i Sverige fram till juli då den första SM-deltävlingen är planerad. Det innebär att de tre första SM-deltävlingarna har fått ställas in. Det är synd och det är många förare som drabbas. Vi kan bara avvakta och lägga tiden på att träna, säger Calle Bjerkert.

I helgen som gick samlade Bjerkert en stor del av sina landslagsaktuella förare för ett gemensamt träningsläger. Ett nytt läger är inplanerat i maj.

– Det gäller att se det positiva med att få extra tid till träning som vi inte brukar ha annars. Gör man sin hemläxa nu ordentligt kommer man ha nytta av det längre fram.

På det internationella planet avgjordes den första EM-deltävlingen för säsongen i Italien den gångna helgen. Bjerkert skulle ha varit på plats, men valde att stanna hemma.

– Vi hade tio svenska förare som skulle ha åkt, men många avstod så det blev bara två som deltog till slut och då kändes det inte rätt för mig att åka heller, säger Bjerkert som istället är inställd på att följa premiären i VM-serien som ska avgöras veckan innan midsommar i Portugal.

På hemmaplan oroas Bjerkert över situationen för de yngre enduroåkarna och tycker att det är beklagligt att man inte har kunnat hitta en lösning för att genomföra deltävlingar i Ungdoms-SM.

– Det känns som att de restriktioner som finns är framtagna utifrån de förutsättningar som råder i lagidrotter. Det blir lite olyckligt då vi inom enduron har andra förutsättningar och kan hålla avstånd på ett annat vis. Just ungdomar löper större risk att tappa motivationen när de inte får tävla och om vi tappar många utövare nu kan det få konsekvenser för en lång tid framöver, säger han.

För egen del hoppas Bjerkert var tillbaka på hojen inom kort. 

– Jag körde i rejält och krossade en knäskål och fick en gren genom armen för en dryg månad sedan. Det känns bättre nu så jag hoppas komma igång och köra inom kort. Sedan siktar jag på att åka de klassiska varvloppen.

Calle Bjerkert är på väg tillbaka efter en skada och siktar på att köra de klassiska varvloppen i första hand.
Calle Bjerkert är på väg tillbaka efter en skada och siktar på att köra de klassiska varvloppen i första hand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!