Titta här – kvaldrömmen lever för lokala laget

Allt hopp är borta? Ånej. Södra Vi IF har fortfarande chans att nå division fyra. "Just nu har vi ett gynnsamt läge för kvaltvåorna", säger Mats Larlind på Smålands FF.

Både Södra Vi IF och Djursdala SK har chansen att "fixa" kvalet när en match återstår. SVIF i kvalet till division fyra och DSK i kvalet till femman.

Både Södra Vi IF och Djursdala SK har chansen att "fixa" kvalet när en match återstår. SVIF i kvalet till division fyra och DSK i kvalet till femman.

Foto: Arkiv

Fotboll2020-10-20 13:33

Förlusten mot Höreda i lördags sved ordentligt. Besvikelsen var stor när Södra Vi-spelarna traskade av planen på Höredavallen. Efter 0–2-förlusten trodde nog de för dagen neongröna-klädda gästerna att hoppet om att nå division fyra flög all världens väg.

Så är det inte alls. 

Mats Larlind på förbundet förklarar förutsättningarna inför den avslutande kvalomgången.

– Det ser bra ut för smålandslagen. I utgångsläget går alla fyra kvalvinnare och de två bäst andraplacerade lagen upp i division fyra. Och just nu har vi plus ett, vilket innebär att de tre bästa "tvåorna" får spela i fyran. Det kan till och med bli så att alla grupptvåor får spela i den divisionen 2021.

Hur utfallet blir, är avhängigt hur det går för smålandslagen som kvalar till division tre. Krångligt, snårigt, ovisst? Jo, det kan man kanske tycka. 

– Vi får se hur det går för Gislaved och Jönköpings BK i helgen. Vinner Gislaved och Jönköping sina respektive kvalgrupper får vi full pott och maximal utdelning. Skulle däremot inget av lagen bli kvalvinnare, så innebär det att de två bästa grupptvåorna i division fyra-kvalet går upp.

För Södra Vi är det bara en sak som gäller i kvalmötet borta mot redan avsågade Aneby i helgen: seger. Om SVIF ska norpa andraplatsen, som alltså kan ge avancemang i seriesystemet, krävs det också att Norrahammar förlorar i kvalfinalen mot Höreda. 

Skulle det gå vägen är det troliga scenariot att Södra Vi som bäst kan bli det tredje bäst andraplacerade laget i kvalet.

Det ser också gynnsamt ut för "våra" kvalande lag i division fem. Här är det sex kvalgrupper, till skillnad mot fyra i division fyra. 

– Det finns redan en så kallad gratisplats till nästa års division fem. Växjö BoIS drog sig ur sin serie i somras och har lagt ner verksamheten. Det innebär att det är en vakansplats och att det saknas ett lag i femman, säger Larlind. 

Hur många andraplacerade lag i kvalet kan bli aktuella för att spela i division fem 2021?

– Räknar vi in Växjö BoIS, så kan det bli fem lag. Även där beror det på hur det går för smålandslagen i kvalet till division tre. 

Med andra ord kan Djursdala SK och VSGF/JAIK – som möts i den sista kvalmatchen i helgen – hålla tummarna för att det går bra för Gislaved och Jönköpings BK. 

Alla fyra lag i grupp tre har tre poäng. Gunnebo toppar gruppen med 6–5 i målskillnad, Djursdala har 4–3, BB 2001 2–2 och VSGF 3–5. 

I alla andra fem kvalgrupper har grupptvåan tre poäng inför helgens sista omgång. Det kommer med andra ord att bli knallhårt. Djursdala är fjärde bästa "tvåa" i de sex kvalgrupperna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!