Titta, nu är Kosse vår allra främsta olympier!

Kosovare Asllani och hennes Sverige är framme i OS-final i fotboll. Vimmerbydottern kommer alltså som sämst att få med sig en silvermedalj hem – och fylla på prisskåpet där det redan finns ett silver från OS i Rio 2016. Därmed blir hon den idrottare från Vimmerby som lyckats allra bäst i OS-sammanhang.

Kosovare Asllani har en silvermedalj i OS sedan tidigare och har chans att fylla på med ett guld. Thomas Rundqvist har två bronsmedaljer.

Kosovare Asllani har en silvermedalj i OS sedan tidigare och har chans att fylla på med ett guld. Thomas Rundqvist har två bronsmedaljer.

Foto: Bildbyrån

Sport2021-08-03 14:00

Om vi blickar tillbaka till 1980-talet och börjar med OS i Sarajevo 1984 så hittar vi en idrottare från Vimmerby. Ishockeyspelaren Thomas Rundqvist var en del av det svenska lag som tog sig hela vägen till slutspelsomgången, som var ett gruppspel med de fyra bästa lagen. Trots ett par förluster i det avslutande gruppspelet blev det ändå en bronsmedalj för Rundqvist och gänget. 

Vid Calgary-OS 1988 lyckades Thomas Rundqvist och Sverige upprepa samma bedrift, när man knep bronset före Kanada.

Vimmerbysonens två brons överträffas dock av en annan Vimmerbyprofil. Kosovare Asllani hade ett silver med sig in till årets Tokyo-OS. "Kosse" och det svenska fotbollslandslaget blev tvåa i OS i Rio 2016, efter en finalförlust mot Tyskland. 

Och i årets OS är Asllani återigen framme i final, vilket innebär att det som sämst blir en silvermedalj som följer med hem till Sverige. På fredag morgon gör man upp om guldet mot Kanada. 

– Sedan vi samlades har jag känt i hela min kropp att vi har något speciellt som kan bära hela vägen till guld, säger Kosovare Asllani till Expressen.

Oavsett utgång i finalen går "Kosse" alltså om Thomas Rundqvist och blir den idrottare från Vimmerby som lyckats allra bäst i OS-sammanhang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!