Togs på sängen – nu har Sverige lärt läxan

En oscoutad 19-åring gav de svenska fotbollsdamerna oväntade problem i den senaste EM-kvalmatchen mot Island. Inför tisdagens viktiga retur har man bättre koll på Sveindís Jane Jónsdóttir och hennes hemliga vapen.
–Vi ska inte släppta till så många inkast den här gången, säger Nathalie Björn.

Isländskt jubel efter 1–1-målet mot Sverige i Reykjavik. Islands kvittering kom efter ett av många långa inkast från Sveindís Jane Jónsdóttir.

Isländskt jubel efter 1–1-målet mot Sverige i Reykjavik. Islands kvittering kom efter ett av många långa inkast från Sveindís Jane Jónsdóttir.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sport2020-10-25 17:40

Efter 1–1-matchen i Reykjavik förra månaden erkände både förbundskapten Peter Gehardsson och de svenska spelarna att man tagits på sängen. 19-åriga stjärnskottet Sveindís Jane Jónsdóttir var en matchens bästa spelare och gjorde livet surt för sina blågula motståndare, inte minst genom sina väldigt långa inkast, ett vapen som inte Sverige hade koll på och som bland annat låg bakom den isländska kvitteringen.

När länderna nu ska mötas igen – i en match som kan avgöra hela kvalspelet – är överraskningsmomentet borta. Sverige tänker inte gå i samma fälla igen.

– Vi har tränat lite långa inkast faktiskt. Och det gick bra, säger Rosengårds Nathalie Björn efter söndagens träning.

Hennes bästa taktik mot långa inkast är enkel:

– Framför allt ska vi inte släppa till så många inkast. Och sedan är det bara att ha en tydlig plan för hur vi ska försvara, vi vet vilka ytor de vill komma åt och vilka situationer de vill skapa. Vi får försöka att inte bjuda dem på det.

Sexton inkast

Förbundskapten Peter Gerhardssons räkning säger att Island hade 16 inkast mot Sverige senast, varav 13 i andra halvlek. Men även om det vid flera tillfällen såg farligt ut när Sveindís Jane Jónsdóttir hivade i väg bollen mot det svenska straffområdet, var det egentligen aldrig någon större oro, hävdar Gerhardsson. Det enda undantaget var när Lina Hurtig helt missade att nicka undan ett av inkasten, vilket ledde till det isländska målet.

– När deras första inkast i matchen kom pratade jag direkt med Magnus (Wikman, assisterande förbundskapten) och så rättade vi till det. Sedan tog vi bort alla inkast, de skapade bara någon hörna på det. Det var alltså ingen fara. Att det blev ett mål berodde på ett individuellt misstag, Lina nickade ju bort i stort sett allting annars, säger Gerhardsson.

Juventusbacken Linda Sembrant tycker också att Sverige mestadels försvarade sig bra mot inkasten i Reykjavik. Men eftersom det ofta är svårt för målvakten att komma ut och plocka ner eller boxa ut bollen – ett inkast hamnar inte lika nära mål som exempelvis en hörna – gäller det att vara på tårna, säger hon.

– Vi löste det rätt bra senast, det var bara ett tillfälle där det blev lite tokigt, säger Sembrant.

– Men det är viktigt att vi kliver upp i första duellen för att kunna ta den bollen. Men det handlar också om att fånga upp de andra spelarna, det är ju nästa situation som är farligare. De vill ju åt att skarva bollen, men det är ju inte den som de gör mål på.

"Mitt hemliga vapen"

Huvudpersonen själv säger att hon först upptäckte sin kastförmåga när hon var tolv år. Sedan dess har hon använt sig av inkasten i alla lag hon spelat i för att skapa målchanser.

– Det har blivit som ett hemligt vapen för mig. Det är bra att ge laget en extra dimensionen i spelet, det kan förändra matchbilden, säger Sveindís Jane Jónsdóttir till Aftonbladet .

Hon hoppas att Island ska kunna överraska Sverige på nytt, och få med sig åtminstone en poäng från Göteborg.

– Vi ska försöka göra samma sak som i andra halvlek senast på Island och kanske ännu lite bättre.

Fakta: Ställningen i EM-kvalet, grupp F

1) Sverige: 6 matcher, 16 poäng, +30 i målskillnad.

2) Island: 5, 13, +19

3) Ungern: 6, 7, –7

4) Slovakien: 4, 4, –7

5) Lettland: 6, 0, –35

Om Sverige och Island slutar på samma poäng skiljs länderna åt genom, i tur och ordning:

1. Inbördes möten

2. Inbördes målskillnad

3. Antal gjorda mål i inbördes möten

4. Antal gjorda bortamål i inbördes möten

5. Total målskillnad

6. Antal gjorda mål totalt

7. Antal bortamål totalt

8. Antal segrar

9. Antal bortasegrar

10. Minst antal "disciplinära poäng", det vill säga gula och röda kort

12. Europeiska fotbollsförbundets landslagskoefficient

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!