Toppdomaren: "Saknar publiken oerhört mycket"

Det är inte bara spelarna som saknar fullsatta läktare i allsvenskan. Utan även en av Sveriges mest profilerade domare. –Nu har jag insett att det är tråkigt att döma i allsvenskan utan publik, säger Mohammed Al-Hakim, 35.

Domaren Mohammed Al-Hakim saknade publiken på Östgötaporten i den allsvenska premiären mellan IFK Norrköping och Kalmar FF.

Domaren Mohammed Al-Hakim saknade publiken på Östgötaporten i den allsvenska premiären mellan IFK Norrköping och Kalmar FF.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Sport2020-06-18 13:30

Inför den allsvenska fotbollsstarten hade han inte dömt en fotbollsmatch på tre och en halv månad.

I söndags var det äntligen dags igen för Mohammed Al-Hakim, när IFK Norrköping tog emot Kalmar FF på Östgötaporten

Men trots den efterlängtade premiären var det inte bara glädje när matchen blåstes i gång – eftersom en fundamental pusselbit saknades.

– Det var speciellt. Det var en tävlingsmatch, men allt runtomkring gjorde att det kändes som en träningsmatch. Man var tvungen att intala sig själv att "nu är det allvar", att påminna sig själv om att det faktiskt är tävling, säger Al-Hakim och tillägger:

– Publiken gör ju så att även vi domare får ett adrenalinpåslag. Det blir några extra pulsslag på mig också när publiken är med, och då blir det lättare att vara på tårna och på hugget.

"Är fantastisk"

Visst kan det vara skönt att slippa glåpord, som tenderar att återkomma från läktarhåll under säsongen, men förolämpningarna brukar ändå inte höras ordagrant, påpekar Al-Hakim – som längtar efter den dag då svenska fans återigen är välkomna till arenorna.

– Jag vill passa på att lyfta publiken och den svenska supporterkulturen, hur fantastisk den är om man jämför internationellt. Inramningen och hur de får till stämningen på arenorna – den saknar jag oerhört mycket. Den gör så att allsvenskan får en helt annan nivå.

– Nu har jag insett att det är tråkigt att döma i allsvenskan utan publik.

"Är också människor"

Men kan avsaknaden av åskådare även medföra sportsliga konsekvenser? Frågan har väckts om domarna nu kommer höra allt vad som sägs på planen – och om spelare som riktar ett par väl valda ord till en motståndare löper större risk att varnas och bli utvisad.

– Vi har ingenting uttalat, att vi ska uppmärksamma det på något sätt eller dela ut flera varningar. Jag upplevde ingenting annorlunda gällande den biten. Det var det vanliga snacket, men inga otrevligheter. Det finns en respekt mellan spelarna.

TT: Kan det bli så att domsluten går åt ett annat håll nu när domarna slipper påtryckningar från publik?

– Domare är också är människor och kan så klart bli påverkade av yttre förutsättningar. Men vi som har tagit oss till allsvenskan har blivit tränade genom åren att hantera det och jobba mentalt med de här sakerna. Jag skulle vilja säga att ju mer erfaren man är och ju fler matcher man dömt så kan man klara av de här påtryckningarna från publiken, säger Al-Hakim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!