TravtrÀnare straffas hÄrt för piskincident

Den uppmĂ€rksammade piskincidenten pĂ„ Örebrotravet fĂ„r hĂ„rda följder. Den italienske travtrĂ€naren Alessandro Gocciadoro döms till sex mĂ„naders körförbud och fĂ„r inte lĂ€ngre anvĂ€nda sin svenska filial. Skötaren Marco Pedrazzini, som var den som höll i körspöet, stĂ€ngs av i 18 mĂ„nader.

Alessandro Gocciadoro straffas hĂ„rt för den uppmĂ€rksammade piskincidenten pĂ„ Örebrotravet i lördags. Arkivbild.

Alessandro Gocciadoro straffas hĂ„rt för den uppmĂ€rksammade piskincidenten pĂ„ Örebrotravet i lördags. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2020-05-05 17:50

TravhĂ€sten Zarina Bi utsattes för tvĂ„ otillĂ„tna piskrapp, sĂ„ kallade enhandsdrivningar, pĂ„ uppvĂ€rmningen inför ett av V75-loppen pĂ„ Örebrotravet i lördags. HĂ€sten ströks inför loppet efter att mĂ€rken frĂ„n slagen uppdagats, och nu straffas bĂ„de trĂ€nare och den lĂ€rling som utförde rappen.

"Det rörde sig om opÄkallat och oprovocerat vÄld mot hÀsten, vilket har chockat hela trav-Sverige.", skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Portas frÄn Sverige

TrĂ€naren Alessandro Gocciadoro Ă„lĂ€ggs med sex mĂ„naders körförbud och en mĂ„nads anmĂ€lningsförbud. Dessutom portas italienaren i princip frĂ„n Sverige – Svensk Travsport har Ă„terkallat godkĂ€nnandet för den svenska filial som har bedrivit frĂ„n och med den 24 april i Ă„r.

"Den massmediala spridningen av hĂ€ndelsen pĂ„ Örebrotravet har varit enorm och kopplingen Ă€r stark till Alessandro Gocciadoros stall och verksamhet. Det Ă€r inte heller första gĂ„ngen hans namn Ă€r inblandat i sammanhang dĂ€r det blir negativ publicitet och stor uppmĂ€rksamhet pĂ„ situationer som ligger mycket lĂ„ngt ifrĂ„n hur Svensk Travsport anser att hĂ€star ska behandlas", sĂ€ger Maria Croon, vd pĂ„ Svensk Travsport, i pressmeddelandet.

Gocciadoros ansvar förstÀrks ocksÄ av att hans lÀrling Marco Pedrazzini, som var den som piskade hÀsten, inte har nÄgon giltig licens.

BetrÀdandeförbud i Sverige

Även Pedrazzini straffas hĂ„rt. Han tilldelas körförbud och betrĂ€dandeförbud pĂ„ svenska banor i 18 mĂ„nader. Dessutom ska han betala 20 000 kronor i böter.

"Den svenska travsporten vilar tungt pÄ hÀstvÀlfÀrd och hÀsten i centrum. De senaste dagarna har vi associerats med bilder och agerande som ligger mycket lÄngt ifrÄn vÄr vÀrdegrund och travsporten har tagit stor skada av det som skett. Det som har intrÀffat Àr helt oacceptabelt och hör inte hemma i vÄr sport", sÀger Maria Croon.

Domen mot Pedrazzini gÀller frÄn den 2 maj och domen mot Gocciadoro gÀller frÄn den 5 maj.

Fakta: UppmÀrksammade djurskyddsfall inom travsporten

2006

Travkusken Mikael H Björklund dömdes av Svensk Travsports ansvarsnÀmnd till tvÄ Ärs avstÀngning efter att ha sparkat och piskat en hÀst under uppvÀrmning. Björklund körde en hÀst trÀnad av hans arbetsgivare, men nÄgot strikt trÀnaransvar med pÄföljd för trÀnaren utdelades aldrig.

2007

TravtrĂ€naren Robert Bergh dömdes till 40 dagsböter för brott mot djurskyddslagen efter att ha utdelat ”betydande slag med körspöet” under ett lopp pĂ„ BergsĂ„kers travbana i Sundsvall. TingsrĂ€tten friade, men Bergh blev fĂ€lld i hovrĂ€tten. Innan fallet togs upp i civilrĂ€tt dömde Svensk Travsports överdomstol Bergh till 30 dagars avstĂ€ngning.

2009

En svensk travtrĂ€nare och tvĂ„ av hans anstĂ€llda stod Ă„klagade i Lidköpings tingsrĂ€tt för systematiskt anvĂ€ndande av sĂ„ kallad ”grisfösare”. Trion dömdes i tingsrĂ€tten, men friades i hovrĂ€tten.

2011

Fyra travhÀstar omkom under en fÀrjetransport mellan Estland och Sverige. Svensk Travsport startade initialt ingen egen utredning utan överlÀmnade Àrendet till polisen samt lÀnsstyrelsen. Den sistnÀmnda skrev i sin kontrollrapport att hÀsttransporten visade ett stort antal brister, bland annat att ventilationen inte fungerade nÀr fordonet stod stilla. Ingen av hÀstarnas trÀnare eller transportörer dömdes, vare sig av travförbundet eller civilrÀttsligt.

2006 och 2016

Ettan och tvĂ„an i 2006 Ă„rs upplaga av Elitloppet, Jag de Bellouet och Let’s Go, lĂ€mnade positiva dopingprov. Tio Ă„r senare svĂ€rtades loppet ner igen dĂ„ trean Un Mec d’Heripre lĂ€mnade ett positivt dopingprov för kobolt – ett grundĂ€mne som inom humanidrotten Ă€r kĂ€nt som en bloddopningsmetod för att öka uthĂ„llighet och minska trötthet. Un Mec d’Heripres trĂ€nare Fabrice Souloy dömdes till kör-, anmĂ€lnings- och totalt tilltrĂ€desförbud i tio Ă„r av Svensk Travsports överdomstol.


Bakgrund: Detta har hÀnt

En anstĂ€lld hos den italienska travtrĂ€naren Alessandro Gocciadoro utdelade tvĂ„ enhandsslag mot hĂ€sten Zarina Bi under uppvĂ€rmning inför lördagens travtĂ€vlingar i Örebro. NĂ„got som uppmĂ€rksammades av banveterinĂ€r och mĂ„ldomare pĂ„ Örebrotravet varpĂ„ hĂ€sten inte tillĂ€ts starta i loppet.

Gocciadoro avskedade den anstÀllde, men straffas ÀndÄ utifrÄn det strikta trÀnaransvar som gÀller inom travsporten.

SĂ„ nyligen som i början av april tilldömdes Alessandro Gocciadoro 60 000 kronor i böter av Svensk Travsports ansvarsnĂ€mnd efter att man funnit kanyler och blisterburkar innehĂ„llande kvicksilver. En substans som Ă€r förbjuden inom svensk travsport, men som Ă€r tillĂ„ten att anvĂ€nda i Italien.

Under fjolÄret var Gocciadoro avstÀngd under 30 dagar av det italienska travförbundet för en uppmÀrksammad piskincident i Neapel.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!