Tre Kronor-legendaren: Varit maktfullkomligt

En uppskattad medarbetare fick sparken. Förre förbundskaptenen Curt Lundmark är drivande i den grupp av kända hockeyprofiler som upprörs av hur medarbetaren behandlats – och kräver klara svar. Samtidigt vittnar Lundmark om dålig arbetsmiljö på förbundskansliet. –Det har varit maktfullkomligt, säger han.

Curt "Curre" Lundmark är kritisk mot hur arbetet på ishockeyförbundet skötts. Arkivbild.

Curt "Curre" Lundmark är kritisk mot hur arbetet på ishockeyförbundet skötts. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Sport2020-04-22 12:11

En utdragen konflikt med Damkronorna, anklagelser om lönediskriminering, en polisanmälan om sexuellt ofredande och en mångårig medarbetare som plötsligt sades upp från sin tjänst.

Det har stormat rejält på Svenska ishockeyförbundet det senaste året. Nästa länk i händelsekedjan smiddes på onsdagsmorgonen. Då kom beskedet att generalsekreteraren Tommy Boustedt avgår senare i år.

– Jag förstår att han gör det, men det är inte vårt huvudmål. Vårt syfte har hela tiden varit att vi ska få ett klarläggande vad som egentligen hänt med NN (medarbetarens namn) och hans uppsägning. Vi har inte varit ute efter Tommy Boustedt. Vi har inte fått ett svar och vi kommer att jobba vidare för att få ett, säger Curt "Curre" Lundmark.

"Ytterst märkligt"

TT: Ni har inte fått svar?

– Nej, vi har inte hört ett ljud vare sig från Anders Larsson (förbundsordföranden) eller Tommy Boustedt i det fallet. Vi är fortfarande upprörda. Det hävdas att det är sekretessbelagt och det låter så märkligt i det här fallet. Har man gjort allting rätt, varför har man då lagt sekretess på det hela?

– Om Tommy har blivit uppsagd eller sagt upp sig själv är av mindre betydelse. Vår strävan är att få upprättelse för NN.

TT: Du och övriga som skrev på protestlistan kommer inte att ge er förrän ni får ett tillfredsställande svar?

– Nej, det kommer vi inte att göra. Vi jobbar vidare. Det är många som hört av sig och vill vara med på det här. Vi kräver helt enkelt att vi ska få ett klarläggande. Det är så märkliga omständigheter, säger Curt Lundmark.

Pekar på oreda och oklarheter

TT: Ser du något negativt i att Boustedt får gå? Hur ser du på hans tid som generalsekreterare?

– Det har inte varit bra för hockeyförbundets verksamhet med den turbulens som har varit det senaste halvåret, med Damkronorna, med Ylva Martinsen (förbundskaptenen) som fick gå på lite konstiga grunder och så nu det här sista.

– Det har varit så mycket oreda och oklarheter i verksamheten. Hockeyn ska drivas ur samförstånd. Det har inte varit på det sättet på sistone.

Trivs inte på jobbet

– Det är en massa saker som drivs av förbundet och då måste också dessa människor trivas på sina arbetsplatser. Vad jag har hört har det inte varit på det viset på sistone. Det har varit väldigt splittrat.

TT: Som högsta chef på förbundskansliet är det väl Tommy Boustedts ansvar att folk tycker det är roligt att gå till jobbet?

– Det har varit maktfullkomligt. Folk har jobbat hemifrån. Jag var, till och från, på förbundet i åtta år och det var en fantastiskt trevlig arbetsplats. Det var samstämmighet, samarbetsvilja, en oerhört trivsam arbetsplats. På sistone har det tydligen inte varit på det viset. Det har varit... ja, maktfullkomligt, vilket naturligtvis är oerhört tråkigt.

Fakta: Profiler på protestlistan

En mångårig och uppskattad medarbetare på Svenska ishockeyförbundet fick sparken i mars. Det formella skälet var arbetsbrist.

Behandlingen av medarbetaren fick en rad tunga namn inom svensk hockey att reagera och agera. Gruppen kräver att förbundet klargör varför medarbetaren förlorade sin anställning.

Några av namnen på protestlistan:

Curt Lundmark, Inge Hammarström, Anders Hedberg, Kent Forsberg, Hardy Nilsson, Mats Näslund,

Claes-Göran ”Myggan” Wallin, Dan Labraaten, Bengt-Åke Gustafsson, Anders ”Ankan” Parmström, Dick Carlsson, Anders Eldebrink, Stig Salming, Börje Salming, ”Challe” Berglund, Lennart Hovelius,

Willy Lindström, Lars-Göran Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!