Tung förlust för Göteborg trots drömstart

Göteborg FC fick en drömstart mot storlaget Manchester City. Men till slut blev det ändå en svidande 1–2-förlust i den första 16-delsfinalen i fotbollens Champions League. –Det känns som att vi ger bort matchen, säger GFC-tränaren Jörgen Ericson.

Göteborgsanfallaren Stina Blackstenius i kamp med Manchester City-backen Alex Greenwood.

Sport2020-12-09 18:00

I fjol gjorde Bayern München ett segermål på tilläggstid. Nu gjorde Manchester City ett med en kvart kvar att spela.

Göteborg avslutade visserligen bra och kunde med lite tur ha fått med sig oavgjort.

Men utgångsläget inför returen i Manchester den 16 december är detsamma som i fjol – det krävs seger och minst två gjorda mål för att Göteborg FC ska kunna avancera i Champions League.

Jörgen Ericson är efteråt kritisk mot lagets insats.

– Vi lämnar över matchen helt enkelt. Mycket av vår spelidé bygger på att när vi äger bollen vill och vågar, säger han.

– Men till slut var det ingen som ville ha bollen, då blir det ju svårt, för de är för bra.

Det hade gått exakt två minuter när GFC fick en drömstart på den första 16-delsfinalen.

Anna Csiki jobbade fram ett fint läge långt nere på vänsterkanten, vände inåt och passade in bollen till Filippa Angeldal.

Den engelska landslagsmålvakten Ellie Roebuck räddade visserligen Angeldals skott, men på returen dök Vilde Bøe Risa upp. Norskan, som förlängt sitt kontrakt med en dag för att kunna spela även returen i Manchester, satte 1–0 med ett distinkt skott.

Tappat spelare

Göteborg hade sedan ytterligare flera bra anfall under inledningen. Men sedan förändrades matchbilden.

Sedan SM-guldet har Göteborg tappat tre tunga namn i backlinjen: Emma Berglund, Natalia Kuikka och Emely Sonnett.

Den nykomponerade trebackslinjen, med bland andra landslagsmittfältaren Julia Roddar, hade inledningsvis inga större problem med Manchester City.

Men till slut började storlaget hitta rätt på konstgräset och i duggregnet på Valhalla IP. Samtidigt fick omflyttningarna i laget som konsekvens att Göteborg inte hade samma fina kantspel som bäddade för SM-guldet.

Efter en halvtimme kom ett rungande stolpskott och med några minuter kvar till pausvilan även kvitteringen när ett hårt skott från Georgia Stanway smet förbi Jennifer Falk och via stolpen in till 1—1.

"Gjuta mod"

Göteborg var sedan hårt pressat även under stora delar av den andra halvleken, trots att laget ställde om till fyrbackslinje.

Landslagsmålvakten Jennifer Falk stod för flera viktiga räddningar, men med en kvart kvar kom till slut ett andra baklängesmål.

Ett mycket fint Manchester City-anfall avslutades med en nick av Samantha Mewis som gav City segern – och en klar fördel inför hemmamatchen nästa vecka.

– Vi ska vara glada att det blev bara två. Nu finns det ju en möjlighet i alla fall, säger Jörgen Ericson.

Läget är med andra ord det samma som inför bortamatchen mot Bayern München i fjol. Den gången vann Göteborg med 1–0, men slogs ut ändå.

– Nu gäller det att gjuta mod, säger Jörgen Ericson.

– Det är halvlek nu. Vi slog Bayern München i fjol. Nu får vi göra 2—0 i år i stället.