Tung poäng för IFK: "Kan bli livsviktig"

På en sargad novembermatta krigade IFK Göteborg till sig en poäng. –Den kan bli livsviktig, säger Pontus Wernbloom.Häcken hade inte lika stor glädje av 1–1 i det fotbollsallsvenska Göteborgsderbyt.

IFK Göteborgs Sargon Abraham firar kvitteringen till 1–1 mot Häcken på Gamla Ullevi.

IFK Göteborgs Sargon Abraham firar kvitteringen till 1–1 mot Häcken på Gamla Ullevi.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sport2020-11-23 21:05

Alla tre bottenkonkurrenterna förlorade i den här omgången. Därför har IFK Göteborg nu skaffat sig fyra poängs marginal ner till kvalstrecket.

– Nu är det november och två matcher kvar. Det är bara att överleva som gäller för oss. Det får se ut i princip hur det vill och sedan får man ta allting efteråt om vilken väg Blåvitt ska gå, säger Wernbloom till Dplay, och fortsätter:

– Det viktiga nu är att tränarna och vi grabbar i laget fokuserar på att vinna nästa match (borta mot Östersund) och säkra kontraktet.

Själv åker han inte med till Jämtland, avstängd efter att ha fått ett gult kort för en vårdslös tackling.

– Det är piss. Men det är en del av fotbollen, och man kan väl säga att jag har suttit där förr och varit avstängd, säger Wernbloom och ler.

Häcken ner till fjärde

Häcken hade några feta chanser att avgöra på slutet. Patrik Wålemark kunde ha fått en straffspark när han dribblade och föll över Jakob Johanssons ben.

Och i slutsekunderna brände Ali Youssef ett läge i stöket mitt framför mål.

1–1-resultatet gör i stället att Häcken halkar ner utanför platserna som innebär Europaspel nästa år. Hisingslaget har samma poäng som trean Djurgården men sämre målskillnad.

– Chanserna försämrades nu. Men vi har jagandet i egna händer. Vinner vi båda matcherna och gör det med två mål mer än Djurgården så grejar vi det. Det kommer säkert inte att avgöras förrän i sista omgången. Det är tajt men kul, säger tränaren Andreas Alm.

Gamla Ullevis gräsmatta var höstsliten.

Det var alltför riskabelt att rulla kortpassningar över de stora jordfläckarna med utspridda grästuvor.

Underlaget hindrade dock inte matchen från att spraka av intressanta situationer och målchanser.

Första målet sedan i juni

Blåvitt började bäst men Häcken gjorde mål på sitt första avslut. Leo Bengtsson smög in framför IFK-backen Alexander Jallow och stötte in 0–1 på Godswill Ekpolos långa inlägg.

Sedan började Häcken producera bättre spel och farligheter – oftast från högerkanten med Ekpolo och Ahmed Yasin.

Då passade Blåvitt på med en omställning av klass. Pontus Wernblooms öppnande passning ut på högerkanten, Jallows inspel, Tobias Sanas volleyklack – och till sist ryckte Sargon Abraham förbi en försvarare och rullade in sitt andra mål i årets allsvenska.

– Ett skönt mål som betydde en viktig poäng, säger Abraham. Det är alltid skönt att göra mål, och nu var det ett tag sen.

Förra gången han sparkade in en boll var veckan före midsommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!