Tunga beskedet: "I december är VIK:s likviditet slut"

Den pågående coronapandemin är förödande för många föreningar, bland andra Västerviks IK vars ekonomi snart är i botten. "Vi klarar oss till mitten av december, sen är bensinen slut", säger ordföranden Anders Wiman.

VIK-ordföranden Anders Wiman är mycket bekymrad över hur klubben ska kunna klara av den pågående coronapandemin.

VIK-ordföranden Anders Wiman är mycket bekymrad över hur klubben ska kunna klara av den pågående coronapandemin.

Foto: RIkard Nilsson

Ishockey2020-10-16 16:30

Det ekonomiska läget börjar bli akut för fler och fler idrottsklubbar ute i landet. I Hockeyallsvenskan har flera lag flaggat för att de endast klarar av ett visst antal matcher till.

VIK har gjort sin kalkyl.

– Får vi inte in mer pengar klarar vi oss till mitten av december ungefär, och då är jag osäker på om vi lyckas betala ut lönerna ända fram till dess, säger ordföranden Anders Wiman som är bedrövad över situationen.

– Det vore så himla tråkigt om vi skulle gå i konkurs. Då är 15 års uppbyggnad förstörd, fortsätter han.

Hur gör ni för att försöka undvika detta scenario?

– Vi tittar hela tiden på att få bort kostnader i olika former, men det är svårt att sänka lönerna eftersom de redan tjänar ganska lite för att spela på den här nivån. Vi pratar 17 000 kronor i snitt i månaden om man slår ut det över tolv månader. Vi har ju åttamånaderskontrakt och då blir det cirka 23 000 kronor i snitt i månaden. Vi kan inte göra oss av med spelare heller för då har vi inget lag kvar, menar Wiman.

Vad är det då för kostnader ni tittar på att ta bort?

– Det vill jag inte riktigt gå in på, men det finns ju allt från material till olika räkningar som kanske kan betalas av senare. Vi tittar och räknar på precis allt.

Vad krävs för att ni ska klara av säsongen?

– Dels att vi får ta in mer publik och även att vi får ett större stöd från Riksidrottsförbundet än vad vi har räknat med och dessutom att sponsorer och andra ställer upp ännu mer för oss nu. Vi har planer på att arrangera virtuella VIK-kronor framöver där vem som helst får skänka en frivillig summa per åskådare, och då räknar vi med att det hade varit 2 500 i publiken.

Så om inget händer på den ekonomiska fronten tar det slut i december?

– Ja, vi har räknat och räknat och i december är VIK:s likviditet slut. Målet är givetvis att inte hamna där, och vi har pratat både med vår personal, kommunen och banken. Vi jobbar febrilt på lösningar hela tiden, men behöver hjälp för att det här ska gå, säger Anders Wiman.

Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!