"Tycker ändå att det är ganska lite folk här"

Mitt i coronapandemin var det premiär för Stockholmsfotbollens barn- och ungdomsturnering S:t Erikscupen. Med föräldrar, syskon och andra närstående på plats trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer. –Jag tycker ändå att det är ganska lite folk här, säger föräldern Cecilia Andersson på Stora Mossens IP.

Föräldrar och andra åskådare på Stora Mossens IP i Bromma utanför Stockholm under söndagen.

Föräldrar och andra åskådare på Stora Mossens IP i Bromma utanför Stockholm under söndagen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sport2020-04-19 17:55

I torsdags gav Folkhälsomyndigheten beskedet att seniormatcher i fotboll stoppas tills vidare, vilket innebar att exempelvis Stockholms fotbollförbund (StFF) tvingades skjuta fram veckans planerade seriestarter i sina dam- och herrdivisioner. Samtidigt gav myndigheten grönt ljus för barn- och ungdomsmatcher.

På Stora Mossens IP i Bromma var det i helgen premiär för S:t Erikscupen, med föräldrar, syskon och andra närstående på plats. Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering på grund av risken för spridning av det nya coronaviruset.

– Rekommendationerna är väldigt tydliga skulle jag säga, man hör och ser dem var man än är. Sedan är det väl upp till varje individ att respektera dem. Men det här ser inte jag som ett problem, säger Cecilia Andersson, förälder i ett av Brommapojkarnas flicklag med spelare födda 2009.

Förbundets riktlinjer

StFF har publicerat riktlinjer på sin webbplats där man uppmanar lag att spela utan publik. Om någon behöver närvara för sitt barns skull ska man sprida ut sig och hålla avstånd, skriver förbundet.

– Vi har fått restriktioner om vad det är som gäller: Att publik ska försöka att undvikas. Men det här är ju hemmaplan för våran del, min man är tränare och inte här i dag så då kände jag att eftersom att han inte här så kan jag få komma och se min dotter Julia som spelar fotboll, säger Cecilia Andersson, som följer BP:s match mot IFK Lidingö tillsammans med Julias tvillingsyster Mikaela.

TT: Ser ni något problem med att vara här?

– Nej, det gör jag inte. Nu sitter jag nära min dotter, men vi bor under samma tak. Alla håller sig på sina kanter. Jag tycker ändå att det är ganska lite folk här.

Jämför med skolan

Cecilia Andersson tror starten av Sankt Erikscupen är av stor betydelse för barnen.

– Jag tror att det är jätteviktigt för dem. Det är klart man ska respektera corona och covid-19 och ja, man ska tänka på att inte vara för många och så vidare. Men nu är skolorna i gång och då känner jag att är man i skolan då kan man lika gärna spela fotbollscuper, jag ser ingen skillnad. Då tycker jag att man sitter betydligt närmare varandra i skolan än vad man gör ute på plan, säger hon.

BP förlorade seriepremiären mot IFK Lidingö med 0–3. Men Julia Andersson, 10, var ganska nöjd efteråt.

– Det var kul, säger hon.

TT: Var det speciellt att spela, med tanke på att det är mycket som händer i samhället?

– Nej, inget som man tänkte på.

TT: Vad ser du fram emot här framöver?

– Jag vet inte riktigt, nästa match kanske.

Julia Andersson i ett av Brommapojkarnas fllcklag med spelare födda 2009.
Julia Andersson i ett av Brommapojkarnas fllcklag med spelare födda 2009.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!