Tyngdlyftning kan portas från OS

Tyngdlyftning kan kastas ut ur OS-programmet från 2024 om inte det internationella förbundet tar krafttag mot dopning. –Situationen har blivit allt mer graverande, säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

Armeniern Gor Minasyan under OS i Rio 2016.

Armeniern Gor Minasyan under OS i Rio 2016.

Foto: Mike Groll/AP/TT

Sport2021-02-24 21:59

Internationella olympiska kommittén (IOK) diskuterade Internationella tyngdlyftningsförbundet (IWF) vid sitt styrelsemöte på onsdagen.

– Situationen har blivit allt mer graverande och många frågor har ignorerats av IWF trots alla varningar vi utfärdat, säger IOK-ordföranden Thomas Bach, enligt AFP.

– Vi vill vara tydliga med att om det som oroar oss inte görs något åt på ett tillfredsställande sätt kommer vi att omvärdera tyngdlyftningens plats i programmet i Paris och i framtida OS.

IOK väntar nu också på vad som händer i Belarus och i valet av ordförande i den nationella olympiska kommittén. Belarus president Alexander Lukasjenko är ordförande just nu, med sonen Viktor som vice ordförande.

I december förbjöd IOK far och son Lukasjenko att komma till OS i Tokyo eftersom man ansåg att landets olympiska kommitté inte skyddat sina idrottare från politisk diskriminering.

Blir Lukasjenko omvald riskerar de belarusiska idrottarna att inte få tävla under belarusisk flagga i Tokyo i sommar.

– Vi följer situationen noga och väntar på utslaget i valet innan vi diskuterar det vidare, säger Bach enligt sajten Insidethegames.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!