Tyskland förlänger nedstängning inför skid-VM

Tyskland är på väg att förlänga sin lockdown in över skid-VM i Oberstdorf. Svenska landslagschefen Anders Byström ser dock ingen risk för mästerskapet. –Enligt arrangörerna har de fått garantier på att det inte ska påverka, säger han till.

Landslagschefen Anders Byström. Arkivbild.

Landslagschefen Anders Byström. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sport2021-02-10 14:39

Det är en enorm logistikapparat som är i gång inför skid-VM i tyska Oberstdorf om två veckor.

Samtidigt uppges Tyskland vara på väg att förlänga sina hårda covid-19-restriktioner till den 14 mars.

Eftersom antalet nya smittade i landet minskat har vissa krävt ett snabbare slut för Tysklands lockdown, som sedan i november bland annat inneburit stängda restauranger, hotell och sedan även skolor.

Samtidigt finns dock en stor oro för de nya virusvarianterna, rapporterar bland annat tyska medier. I ett utkast till ett möte med de 16 förbundsländerna föreslår den tyska regeringen därför en förlängning av restriktionerna.

Svenska landslagschefen Anders Byström är dock övertygad om att skid-VM i Oberstdorf kan hållas som planerat.

– Vi hade ett infomöte i förra veckan med VM-arrangörens medicinska team. Enligt dem har de fått garantier på att VM inte ska påverkas oavsett vilka restriktioner det blir, säger han till TT.

– Men självklart är det Tysklands regler som gäller, så vi är ju beroende av vad de säger.

Landslaget=Liverpool?

För att minimera både smittorisken och eventuella problem vid resan till VM kommer landslaget att resa ner till Tyskland i ett chartrat plan den 21 februari.

Från flygplatsen i Memmingen blir det sedan raka spåret till det svenska VM-hotellet.

– Jag fick en fråga i förra veckan från norsk media om att Liverpool hade blivit nekade att åka till Tyskland. Det är ju kul att vi blir jämförda med Liverpool, men vi har inte riktigt samma resurser, säger Anders Byström.

– Men vi har ändå en bra plan för hur vi ska göra, så jag tror inte att det påverkar någonting.

Olika bubblor?

Enligt Anders Byström pågår ett intensivt planeringsarbete för att landslaget ska vara förberett för alla eventualiteter.

Exempelvis kan det bli aktuellt att dela upp laget i mindre grupper, för att inte hela landslaget ska hamna i karantän om någon blir smittad.

– Ja, det är en möjlighet, att dela upp oss i olika bubblor inom laget. Det är sådana saker som vi håller på att jobba med för att få till det så mycket som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!