Unga lokala idrottare premierades

Under många år har Sparbanksstiftelsen i Vimmerby delat ut stipendium för att stötta lokala talanger och klubbar. Under torsdagen var det dags igen och i år prisades fyra lokala idrottsförmågor: Eddie Levin (ishockey), Robert Blom (golf), Elsa Karlsson (ishockey) och Elliot Kronstrand (innebandy).

Övre raden från vänster: Elliot Kronstrand, Robert Blom och Stig Bäck. Nedre raden från vänster: Eddie Levin och Elsa Karlsson.

Övre raden från vänster: Elliot Kronstrand, Robert Blom och Stig Bäck. Nedre raden från vänster: Eddie Levin och Elsa Karlsson.

Foto: Charlotte Madestam

Sport2019-11-07 22:00

Stig Bäck, initiativtagare till priset och ordförande i Sparbanksstiftelsen Vimmerby, förklarar vilka kriterier som gäller för att kunna få stipendiet:
– Det ska gå till någon som är mellan 13 och 25 år och som har goda målsättningar inom idrottssektorn. Man ska ha varit med i någon form av elit, till exempel vara med i ett Smålandslag eller TV-pucken. Det handlar också om att visa att du vill något med din aktivitet, säger Stig Bäck. 

19-årige Eddie Levin spelar hockey i HV71:s J20 och gjorde för några veckor sedan debut i SHL med IK Oskarshamn (vilka han är kontrakterad av). Han är en av årets stipendiater.
– Jag är jättestolt över mig själv och har ju haft en uppåtsvingande kurva i hockeyn. Det var väldigt häftigt att spela SHL och kliva ut inför en fullsatt arena, säger Eddie Levin. 

Robert Blom, som går golfgymnasiet i Linköping, har haft sitt bästa golfår i karriären och vann bland annat Junior Masters Invitational i Falkenberg. Sedan var 18-åringen även med och spelade upp Tobo GK i division ett. 
– I Falkenberg sköt jag min bästa runda för livet och gick sex under banan par. Det var stort att gå upp i division ett med Tobo också. Till nästa säsong har jag en tanke på att kvala in till svenska golftouren, men vi får se, säger Robert Blom.

Elsa Karlsson, 16, går hockeyprofilen på gymnasiet i Vimmerby och hon prisas också för sitt fina år. Hon var med och tog brons i Stålbucklan (dagens TV-pucken) med Smålandslaget tidigare i år. Samtidigt har hon börjat verka som ledare för yngre tjejer som vill spela hockey. 
– Jag tror och hoppas att jag varit ett gott föredöme för Vimmerby Hockey. Jag har ju blivit lite engagerad i tjejhockeyn och tycker att det är jättekul. Det är viktigt att man är en förebild för de tjejerna och att de får en förebild, säger Elsa Karlsson, som var första tjejen i Vimmerby Hockey att få stipendiet. Sten Karlsson överlämnade därmed en statyett till Elsa. 

Innebandytalangen Elliot Kronstrand har under året varit uttagen i internationella matcher och representerat Sveriges ungdomslag.
– Jag satsar hårt på min idrott. Nu hoppas jag kunna komma in på det bästa innebandygymnasiet i Sverige, som ligger i Umeå. Sedan så vill jag även ta en plats i U19-landslaget längre fram, säger Kronstrand. 

Denis Begu, verksam inom musik, fick stipendiet på kultursidan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!