Utbredd rädsla för omstart i Premier League

Säsongsavslutning på neutrala planer med karantänplacerade spelare. Nu höjs allt fler kritiska röster kring hur Premier League kan komma att slutföras. –Om vi kör i gång så är jag säker på att alla kommer att vara väldigt spända, säger Manchester Citys anfallsstjärna Sergio Agüero.

Manchester Citys argentinske anfallsstjärna Sergio Agüero, höger, påstår att de flesta spelarna i Premier League är rädda för vad en återstart av ligan skulle innebära. Arkivbild.

Manchester Citys argentinske anfallsstjärna Sergio Agüero, höger, påstår att de flesta spelarna i Premier League är rädda för vad en återstart av ligan skulle innebära. Arkivbild.

Foto: Mike Egerton/AP/TT

Sport2020-05-03 12:30

Fredagens videokonferens med representanter från samtliga 20 Premier League-klubbar resulterade inte i några nya beslut eller konkreta åtgärder.

Ambitionen är fortsatt att spela färdigt de återstående 92 seriematcherna när det bedöms kunna genomföras på ett säkert och kontrollerat sätt.

Däremot uppges det finnas en utbredd oro för hur det med säkerhet ska kunna slås fast att coronasmittan är under kontroll när beslut om att spela färdigt säsongen väl har fattats.

Kritisk till förslaget

En av frågorna som lyftes och diskuterades på videomötet var möjligheten att avverka de sista matcherna på neutrala planer, på arenor som inte är belägna i central stadsmiljö.

Paul Barber, vd i Brighton som ligger på 15:e plats i Premier League, är tveksam.

– Säsongsavslutningen kommer inte att bli perfekt och kommer nästan säkerligen avslutas bakom stängda dörrar. Vad vi inte vill ha är ytterligare bristfälligheter genom att spela på neutral mark. Vi skulle förvänta oss att spela våra hemmamatcher på The Amex (American Express Community Stadium, tidigare känd som Falmer Stadium), säger han till The Times.

Premier League har redan varnat för att det kanske inte kommer att vara möjligt för klubbarna att spela resten av ligamatcherna på sina hemmaarenor – och så sent som i onsdags sade Mark Roberts, chef på den nationella enheten för polisiära fotbollsinsatser, att det är "osannolikt" att alla 20 arenor kommer att kunna nyttjas i en eventuell ligaavslutning.

– Med sunt förnuft inser man att det kan vara enklare att hitta lämpligare platser, som inte ligger centralt i en stad, där det är lättare att arrangera matcher, upprätthålla säkerheten utan oproportionerliga polisinsatser och få till en så bra lösning som möjligt, sade han enligt The Times.

Agüero: "Spelarna rädda"

Samtidigt har flera spelare uttryckt en rädsla för att bli smittade på fotbollsplanen där de i matchsituationer tvingas utsätta sig för fysisk kontakt och släppa helt på riktlinjer som de annars förväntas följa.

Några exempel är Glenn Murray, Brighton, Anthony Rüdiger, Chelsea, Simon Francis, Bournemouth, och Sergio Agüero, Manchester City. Den sistnämnde uttalade sig i veckan i det spanska programmet El Chiringuito TV, enligt AFP.

– Uppenbarligen så är majoriteten av spelarna rädda, sade Agüero och tillade:

– Om vi kör i gång igen så är jag säker på att alla kommer att vara spända, för så fort en person börjar känna sig sjuk kommer folk att tänka "vad händer där?".

"Det är ologiskt"

Att isolera spelare i flera veckor, som en återstart av ligan sannolikt skulle kräva, är heller ingen åtgärd som vore speciellt populär.

– Om vi hamnade i en situation där det skulle kännas nödvändigt att låsa in spelare i två månader så skulle det för mig signalera att landet inte är säkert och det skulle inte gå ihop. Det är ologiskt, säger Brightons vd Paul Barber och får medhåll av Glenn Murray, anfallare i samma klubb:

– Jag hoppas det scenariot inte blir verklighet. Det är långsökt. Att tillbringa åtta veckor borta från sin familj är en ganska stor sak att be om.

I Storbritannien råder alltjämt utegångsförbud, en åtgärd som kommer att omprövas den 7 maj. Nästan 180 000 coronafall har bekräftats i landet där drygt 27 000 människor har dött efter att ha insjuknat i covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!