Utsatta barn får mat efter Rashfords vädjan

Manchester United-stjärnan Marcus Rashford vädjade om att inget barn ska behöva lägga sig hungrig. Premiärminister Boris Johnson lyssnade. "Jag vet inte ens vad jag ska säga", skriver fotbollsstjärnan.

Marcus Rashfords öppna brev fick regeringen att ändra sig. Arkivbild.

Marcus Rashfords öppna brev fick regeringen att ändra sig. Arkivbild.

Foto: Martin Rickett/AP/TT

Sport2020-06-16 15:10

Marcus Rashford gick i måndags ut i ett öppet brev och bad den brittiska regeringen att fortsätta ge utsatta barn fria måltider under sommaren. Skolorna i England har varit stängda under coronapandemin och många barn som har rätt till skolmåltider har i stället fått matkuponger.

Men när sommarlovet nu startar var det beslutat att matkupongerna skulle dras in. Ett beslut som påverkar 1,3 miljoner elever från fattiga hem.

Det ville inte Rashford, som själv växte upp under knappa förhållanden, acceptera.

"Regeringen har intagit en hållning att den gör 'vad som krävs' för att stötta landets ekonomi. Jag ber er i dag att sträcka de tankarna till att skydda alla sårbara barn runt omkring i England. Hör deras vädjan och hitta er mänsklighet. Snälla, ompröva ert beslut att avsluta systemet med matkuponger under sommaren och garantera att det förlängs", skrev Marcus Rashford i sitt öppna brev.

Regeringen ändrade sig

Ett dygn senare kom svaret från premiärminister Boris Johnson. Genom sin talesperson meddelar han att regeringen kommer se till att barnen får matkuponger. Regeringen lägger 120 miljoner pund, omkring 1,4 miljarder kronor, på detta.

Johnsons talesman skriver i ett uttalande:

"Premiärministern har full förståelse för att barn och föräldrar möter situation som saknar motstycke i sommar. För att möta detta kommer vi att starta en sommarmat-fond".

Rashford skriver om beskedet på Twitter:

"Jag vet inte ens vad jag ska säga. Se vad vi kan göra tillsammans. Det här är England 2020".

"Jag har upplevt det"

Rashford som också spelar i det engelska landslaget skriver att han tagit sig dit han är i dag tack vare andras osjälviska handlingar.

"Som en färgad man från en familj med låg inkomst i Wythenshawe, Manchester, kunde jag ha varit ännu en i statistiken. I stället, tack vare osjälviska gärningar av min mamma, min familj, mina grannar och mina tränare, handlar den enda statistik jag förknippas med om antal mål, matcher och landskamper" skrev han i det öppna brevet.

Redan i början av coronapandemin startade Rashford en egen insamling för att kunna ge utsatta barn måltider.

Målet var att samla ihop 100 000 pund, motsvarande 1,25 miljoner kronor, som skulle räcka till 400 000 måltider. I april var insamlingen uppe i 1,65 miljoner kronor.

– Jag har en gång upplevt det familjer går igenom nu – och det är mycket svårt att klara av. För mig är det viktigt att hjälpa människor som har det svårt, sade Rashford i en intervju med BBC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!