Vändningen: Svenska OS-truppen ska vaccineras

SOK gör en helomvändning. Svenska OS-idrottare kommer att erbjudas vaccin inför OS. Nästa vecka inleds massvaccinering av den svenska truppen. –Vi har tackat ja efter att fått bra svar på de frågor vi hade, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Sarah Sjöström precis som alla andra tänkbara OS-resenärer ska vaccineras inför spelen i Tokyo.

Sarah Sjöström precis som alla andra tänkbara OS-resenärer ska vaccineras inför spelen i Tokyo.

Foto: Erik Simander/TT

Sport2021-05-28 12:43

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har tidigare uttryckt tveksamhet till att tacka ja till det vaccinavtal som förhandlats fram mellan den internationella motsvarigheten, IOK, och läkemedelstillverkaren Pfizer.

– Jag föreställer mig att det finns många länder som ligger betydligt efter oss och som skulle behöva prioriteras före, sade Reinebo så sent som i början av maj.

Nu har man dock tagit beslutet att precis som flera andra OS-länder bli en del av programmet.

– Vi hade en hel del frågor, bland annat om det är lagligt i vårt land och om vi hamnar i rätt prioriteringsordning, säger Reinebo till TT.

– Det främsta skälet till att göra det här är dock utifrån omsorg av den japanska befolkningen. Japan har kommit mycket kortare när det gäller vaccinationsprocessen och det är vi som kommer till dem.

Tillför doser

De svenska OS-resenärerna erbjuds Pfizers vaccin. Samtidigt är det flertalet regioner i landet som till exempel Stockholm där vaccineringen fortfarande enbart gäller dem som är födda 1976 eller tidigare.

– Detta innebär att vi tillför doser till Sverige snarare än att vi tar doser från Sverige och den prioriteringsordning som är uppsatt vilket är en viktig del.

– Vi har också haft kontakter med bland annat vaccinsamordnare, Folkhälsomyndigheten och regeringen, motiverar Reinebo beslutet.

"Väldigt rimligt"

Handbollslandslagets Jamina Roberts tycker att det är jättebra att få vaccin före OS.

– Blir jag uttagen till OS så ska jag absolut vaccinera mig. Det kan jag tycka är väldigt rimligt om det ska vara så mycket folk samlat på en och samma plats. Det är så skört, man kan ju inte hålla på att flytta matcher i ett OS.

Hon har själv inte känt sig orolig över att inte hinna få vaccin och har ju dessutom varit coronasjuk nyligen.

– Men det underlättar för de aktiva i OS-byn om det finns en liten säkerhet i vaccin. Och det är ju inte bara en själv man är orolig för, det spelar ingen roll om jag är frisk om resten av laget har corona, säger Roberts.

Inte obligatoriskt

Enligt Reinebo finns ingen oro för att alla dem som vill få vaccin inte ska kunna hinna ta det innan avresan till Tokyo.

– Nej, upplägget är vaccination i början och i slutet av juni.

TT: Har det funnits tveksamhet bland aktiva att resa dit ovaccinerade?

– Nej, det skulle jag inte säga. Redan från början har det stått klart att vaccination inte är obligatoriskt och upplägget på plats är rigoröst. Sedan kan det finnas någon som är orolig av andra skäl men det är inget vi har nåtts av.

– De flesta har sett att de lever det som i en bubbla och att det är ett plus att bli vaccinerad och en solidarisk handling. Många har sagt att det är viktigare att min mormor blir vaccinerad före mig.

I nuläget är ett 50-tal aktiva uttagna till OS utöver en rad olika lag som till exempel damernas fotbollslandslag och de båda två handbollslandslagen.

OS invigs den 23 juli.

Rättad: I en tidigare version uppgavs att Emelie Fast var en av dem som kan få vaccin. På grund av oklarheter kring vaccineringen tas hennes namn bort.

Fakta: Den svenska OS-truppen

Badminton: Felix Burestedt, herrsingel

Bordtennis: Linda Bergström, damsingel, Mattias Falck, herrsingel och lag, Anton Källberg herrsingel och lag, Kristian Karlsson, lag och Jon Persson, reserv lag

Brottning: Sofia Mattsson, 53 kg, Henna Johansson, 62 kg, Alex Kessidis, 77 kg.

Cykel: Emilia Fahlin, landsväg, Jenny Rissveds, mountainbike.

Judo: Anna Bernholm, 70 kg, Tommy Macias, 73 kg, Marcus Nyman, 90 kg.

Fotboll: Lag damer.

Friidrott: Andreas Kramer, 800 m, Kalle Berglund, 1 500 m, Simon Pettersson, diskus, Daniel Ståhl, diskus, Fanny Roos, kula, Wictor Peterson, kula, Thobias Montler, längd, Khaddi Sagnia, längd, Carolina Wikström, maraton, Kim Amb, spjut, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, stavhopp.

Gymnastik: Jonna Adlerteg, artistisk, David Rumbutis, artistisk.

Gång: Perseus Karlström, 20 km.

Handboll: Lag damer, lag herrar.

Kanot: Linnea Stensils, K-1 500 m, Petter Menning K-1 200 m.

Ridsport: Lag dressyr, Lag fälttävlan, Lag hoppning.

Rodd: Lovisa Claesson, singelsculler.

Simning: Sarah Sjöström, flera distanser, Erik Persson, 200 m bröst, Louise Hansson, 100 m fjäril, Sophie Hansson, 100 m bröst, Michelle Coleman, 50 m fritt, Robin Hanson, 200 m fritt, Emelie Fast, 100 m bröst, 4x100 m fritt, 4x100 m medley.

Skateboard: Oskar Rozenberg Hallberg, park

Skyttesport: Stefan Nilsson, skeet.

Segling: Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470, Olivia Bergström och Lovisa Karlsson, 470, Max Salminen, finnjolle, Emil Järudd och Cecilia Jonsson, Nacra 17, Jesper Stålheim, laser och Josefin Olsson, laser radial.

Tennis: Rebecca Peterson, singel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!