"Varit tufft om vi inte hade haft tillgångar i reserv"

Motorsporten är en av alla hårt drabbade idrotter i coronatider. Vimmerby MS vet. "Det har varit tufft och vi hade kunnat gå i konkurs om vi inte hade haft tillgångar i reserv", säger ordföranden Roger Karlsson.

Som för så många andra klubbar var det ett tufft ekonomiskt 2020 för Vimmerby MS. Ordföranden Roger Karlsson hoppas att VMS nu kan arrangera ett par tävlingar i höst, bland annat SM-finalen i motocross.

Som för så många andra klubbar var det ett tufft ekonomiskt 2020 för Vimmerby MS. Ordföranden Roger Karlsson hoppas att VMS nu kan arrangera ett par tävlingar i höst, bland annat SM-finalen i motocross.

Foto: Arkiv

Motorsport2021-04-19 20:30

I söndags var det träningspremiär för vissa utvalda folkraceförare i Gnagaredalen. VMS-talangen Josefine Berglund körde SM i motocross i Landskrona. Se där. Det finns ljusglimtar och hopp i motorsporten, mitt i allt elände. Längre fram pockar även SM-finalen i just motocross på uppmärksamheten, där Vimmerby MS är arrangör. Enligt planen alltså. 

– Det var förstås skönt att vi kunde köra igång med folkraceträning igen. Nu var de inte så många, utan några av dem som har licens i klubben. Nästa gång är det andra som prioriteras, säger Roger Karlsson. 

Precis som i andra sporter och klubbar börjar han och VMS bli luttrade vid det här laget. Det har varit ett par tuffa år. 

– Ja, det började egentligen hösten 2019. Vi fick en vattenskada i källaren i klubbstugan, vilket renderade i att vi fick bygga om. Vi fick också bekosta renoveringen av omklädningsrum. Det var en ganska så tung ekonomisk smäll. I höstas var vi tvungna att lägga om taket i klubbstugan också. Vi tordes inte vänta längre. 

Utöver en hel del andra utgifter, så har klubben som alla andra brottats med inkomstbortfall under coronatider. 

– Som väl är så har vi fått en hel del pengar i bidrag från Riksidrottsförbundet för uteblivna publikintäkter från bland annat Semesterracet. Vi fick cirka 1,4 miljoner kronor för 2020. De täckte inte alla förluster, utan en viss procent. Men vi är självklart mycket glada för det tillskottet, säger Roger Karlsson och tillägger att de under den här tuffa perioden haft sin personal korttidspermitterade på 60-80 procent. 

Utifrån rådande förutsättningar och inställda tävlingar, tycker VMS-ordföranden att klubben gjort ett hyfsat ekonomiskt resultat.

– Vi har tvingats att se över våra kostnader och hållit igen i tänkt underhåll av byggnader. Det har varit nödvändigt. Vi har ett acceptabelt minus för år 2020, där vi landar på ungefär 165 000 kronor minus. Då har vi också lagt de stora renoveringarna som avskrivningar. 

En stor intäktskälla för Vimmerby MS är som bekant stortävlingen Semesterracet. Men det är högst osäkert om det blir någon tävling 2021. 

– Det är inget definitivt än, men det ser tyvärr inte så ljust ut i år heller. Kanske att det går att hitta någon light-version, men som sagt är inget beslutat än. Vi vet ju inte hur länge restriktionerna kommer att vara. Just nu är det tävlingsförbud till sista juni. 

Mer hoppfullt är det däremot att rallytävlingen Emiltrofén kan köras, likaså höstracet i folkrace och så SM-finalen i motocross 11 september. 

– Vi hoppas verkligen att de tävlingarna kan genomföras. Vi har inte haft en SM-deltävling i motocross sedan 2006. Det känns extra roligt – och att det dessutom är SM-finalen. Vi skulle egentligen ha arrangerat den förra hösten, men då blev det inställt. 

Var det självklart att ni skulle få chansen i år igen?

– Vi som skulle haft SM-tävlingarna förra året hade första tjing i år. 

I veckan ska Vimmerby MS ha årsmöte. För första gången sker det digitalt. 

Hur känns det?

– Både och, men som läget är så fanns inget alternativ. Normalt sett så brukar vi ha årsmötet i början av mars. Vi har skjutit på det i år eftersom vi ville ha ett livemöte där vi kunde ha träffats som vanligt. Men eftersom inte det verkar kunna ske i närtid, så beslutade vi om ett digitalt årsmöte istället. 

Vimmerby MS

Om SM i motocross och ekonomiska läget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!