Listan: VH solklar etta • Poängdrottningen levererade

Ännu en vecka i sportens värld är till ända. Och nog fanns det en drös med kandidater till Veckans idrottare. Här kommer de vi tyckte stack ut mest!

Veckans idrottare

Veckans idrottare

Foto: Arkiv

Sport2024-03-18 13:37

1) Vimmerby Hockey

Vem ska vi ta? Eddie Levin med tre kassar varav ett segermål, storspelande Robin Christoffersson mellan stolparna, William Alftberg med två helgjutna insatser eller Elias Lindgren med en klockren andramatch och ett avgörande mål i slutminuterna på det? Nej, det går såklart inte att välja. Hela laget är solklar etta på veckans lista.

Snacka om att leverera under press. För även om storlaget (i sammanhanget) Troja-Ljungby inte går att räkna bort överhuvudtaget har självklart VH ett favoritskap hängandes över sig i denna semifinal-uppgörelse. Konstigt vore väl annars? En oerhört stabil grundserie följdes upp med en klockren Alletta och nu står de plötsligt här. 2–0 i matcher. Tre matchbollar. En kvalserie inom räckhåll – och chansen att skriva in sig i de gulsvarta historieböckerna. Jag har en känsla av att den här platsen kan bli Vimmerby Hockeys nästa vecka också.

undefined
Glädjen hade inga gränser när Elias Lindgren avjorde andra mötet med Troja-Ljungby.

2) Emma Sjökvist, VIBK

VIBK-damerna avslutade säsongen med dubbla matcher mot Jönköpings/Hovslätts IK B. Det blev två planenliga segrar mot bottenlaget. På hemmaplan blev det 10–0 och på bortaplan 8–2. I den sistnämnda matchen stack en av seriens poängdrottningar, Emma Sjökvist, ut rejält. Den Mariannelundsbördige forwarden drog då till med hela fem mål och ett assist. Hon hamnade till slut i delad poängligatopp på 43 poäng, tillsammans med Westerviks Lisa Nilsson. Mer går knappast att begära. Det blev återigen en mycket lyckad säsong för Sjökvist, som borde ha propåer från klubbar högre upp i seriesystemet.

undefined
Emma Sjökvist hamnade på delad förstaplats i poängligan.

3) Noel Jackeltoft, RIF

Rimforsa IF har haft en kanoninledning på tävlingssäsongen. Vinst med 4–1 borta mot Kimstad resulterade i att Kinda-laget vann gruppen och därmed avancerar svartvitt i Östgötacupen. Rimforsa hade mycket lägen och hade kunnat vinna med ännu fler mål. Någon som gjorde en gedigen insats var Noel Jackeltoft som gjorde tre strutar och fick beröm av tränare Mats Andersson: 

– Noel ska ha plus för sin insats, sa han efter matchen.

4) Nathalie Johansson, VIF

Ny säsong, nya fullträffar från Nathalie Johansson. Är någon förvånad? Såklart inte. I helgen blev det målkalas när VIF besegrade Lindö med hela 7–2. Målgladast var i vanlig ordning den skicklige anfallaren som gjorde ett hattrick. För övrigt gjorde Frida Pöder två mål och nyförvärvet Sarah Falkevall en kasse. Det kan vara tre beståndsdelar av en offensiv trojka som kan gå en mycket spännande säsong till mötes. Det kan som nämnt i tidigare artiklar vara VIF:s år i år.

undefined
Nathalie Johansson är i vanlig ordning igång med målskyttet.

5) VIBK Herr

Säsongen över. Det blir varken uppflyttning eller kval för VIBK:s herrlag. Misslyckad säsong? Knappast. VIBK slutar på en andraplats, visserligen nio poäng bakom KFUM, som gjorde en formidabel säsong, men med hela 16 poängs marginal ned till trean i tabellen. En "normal" säsong hade laget varit klara för division 1 för flera matcher sen. 22 spelade matcher har inneburit hela 18 segrar och 52 poäng, drygt 2,4 poäng i snitt per match och blott en poäng mindre än vad laget hade uppflyttningssäsongen 2019/2020. För att sätta det i ytterligare perspektiv är det Vimmerby IBK:s näst högsta poängskörd på drygt 20 säsonger.

Det är med andra ord en lysande säsong. Men på grund av en omstrukturering i seriesystemet kommer det bli spel i division 2 även nästa år. Får VIBK behålla den kärna av talangfulla spelare som tagit stora kliv den här säsongen kommer det dock finnas stora möjligheter till att avancera nästa år istället.

undefined
Vimmerby IBK har gjort en lysande säsong, som "normalt" sätt hade inneburit uppflyttning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!