Vi svarar på fem sportfrågor inför helgen

Fotbollsmatcherna avlöser varandra, speedwaysäsongen är igång och Vimmerby Hockey har värvat en forward från Kanada. Bland annat. Här svarar våra reportrar Torbjörn Allvin och Michael Nordin på fem aktuella sportfrågor.

SK Lojal har inlett säsongen starkt med två segrar och en oavgjord. Ikväll väntar ett intressant toppmöte mot Södra Vi IF på bortaplan.

SK Lojal har inlett säsongen starkt med två segrar och en oavgjord. Ikväll väntar ett intressant toppmöte mot Södra Vi IF på bortaplan.

Foto: Michael Nordin

Sport2020-08-14 16:00

1) I tisdags var det äntligen speedwaypremiär. Hur går dina tankar om säsongen i allmänhet och Dackarnas chanser i synnerhet?

Torbjörn Allvin: Vad ska jag säga...? Det var en annan känsla än vanligt, helt klart. Det visste jag innan jag åkte till Vetlanda i tisdags, men speedway utan publik är inte detsamma. Inte alls. Det kändes ödsligt och tomt. Sportsligt var det en annan femma. Jag tänkte faktiskt inte för en sekund på att världsstjärnor som Zmarzlik, Janowski och Dudek saknades, utan det var kul att se de yngre killarna köra. Sedan hände det där med Peter Ljung. Det var det värsta jag sett på en speedwayoval. Det var hemskt. Jag tror att Dackarna slutar topp-tre i grundserien, i en serie där alla (!) lag går till kvarten. Det är inget jag önskat. 

Michael Nordin: Utifrån förutsättningarna är det jätteroligt att det återigen körs speedway i Sverige. Klubbarna (alla utom Smederna, då…) har jobbat stenhårt för att göra det här möjligt. Med det sagt: det är svårt att känna någon större puls i grundserien, där matcherna knappt har någon sportslig betydelse. Alla vet att förutsättningarna kommer förändras i slutspelet, när trupperna kryddas med ett flertal stjärnförare. Dackarna? Svårt att säga. Det beror på om Janowski eller Dudek kommer loss. Min känsla är att guldet hamnar i Västervik. 

2) Todd Winder från Kanada är klar för Vimmerby Hockey. Vad tycker du om den värvningen?

Torbjörn Allvin: Jag gillar det jag såg av honom på videosnuttarna. Det verkar vara en utpräglad sniper, som är duktig på att hitta rätt ytor offensivt. VH-truppen känns intressant och mer spännande och homogen än den som kom till start förra säsongen. Det är bara vad jag tror. Backsidan tror jag hårt på, där mitt tips är att nye Oskar Lindgren blir en riktig klippa.  

Michael Nordin: Det är alltid spännande med värvningar från utlandet. Oavsett sport. Sett till statistiken kan VH ha gjort ett fynd. Todd Winder snittade 1,2 poäng per match i collegeligan USports. Det kan jämföras med fjolårets succéspelare Kristoff Kontos som ”bara” snittade 0,82 poäng per match i samma liga. Bonusinfo: Todd Winder tillhör samma agentfirma som megastjärnan Connor McDavid.

3) Nu har det spelats några omgångar i lokalfotbollen. Intryck så här långt?

Torbjörn Allvin: Kan vi dra några slutsatser, redan? Kanske inte, men det finns klara tendenser. Som att Gullringen och Vimmerbys herrlag helt enligt riktlinjerna kommer fightas i toppen av serien. Och att IFK Tuna är mer svårbedömt. Däremot trodde jag inte att Rimforsaherrarna skulle vara nollat efter två omgångar. I femman verkar Södra Vi konkurrera om seriesegern. På damsidan har FBSK och RIF fått en pangstart. VIF är på väg uppåt och mitt tips är de kommer att tampas med Kenty om division ett-biljetten.  

Michael Nordin: Överlag har det varit många väntade resultat. Det stora undantaget är Södra Vi IF:s överkörning av HM IS. 9-1, vad hände egentligen där? Att SK Lojal har tagit sju poäng på tre matcher är en positiv överraskning. Likaså har Rimforsa IF:s damer inlett säsongen urstarkt. Med Hanna Hellström i laget kan det mycket väl räcka hela vägen till division 2.

4) Hur går det i derbyt mellan Gullringen och IFK Tuna?

Torbjörn Allvin: I vårt uppsnack var mitt grundtips: 33. Jag håller såklart fast vid det. Det är två offensiva och målglada lag som möts. Det borgar för ett nytt målkalas. Om det kommer bli lite grinigt och tufft? Självklart.  

Michael Nordin: Jag tror att Gullringen vinner med två bollar. 3–1 eller 4–2. Varför? De känns som ett mer komplett lag, även om Tuna definitivt kan hota. Frågan är hur Tuna-spelarna hanterar det täta spelschemat den senaste tiden. Det här blir den tredje matchen på åtta dagar.

5) Hur ser din sporthelg ut?

Torbjörn Allvin: Mycket jobb står på agendan, fredag, lördag och söndag. Huvudnumret är förstås derbyt mellan Gullringen och IFK Tuna, där jag ska kommentera.  

Michael Nordin: Nja, det blir nog inte så mycket sport. Snarare bad, bad och åter bad med barnen. Förhoppningsvis hinner jag se vår tv-sändning från Gullemon på någon strand. Varför inte i Trossbonäs, utanför Horn. Traktens finaste badplats om ni frågar mig.

Heta fotbollsmatcher

Fredag: Södra Vi–Lojal. Toppmöte i division 5. Förra året åkte Lojal på storstryk när de gästade Ulfveskog. Läge för revansch nu?

Lördag: Gullringen–IFK Tuna. Här behövs det ingen närmare presentation. Det är tre viktiga poäng och massor av prestige som står på spel.

Söndag: Hemgårdarna–Rimforsa. Efter två raka förluster behöver RIF ett trendbrott. Veckans insats mot Linghem (2–4) var en stor besvikelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om