Har tappat 56 kilo – är redo att genomföra en svensk klassiker

Andreas Andersson, 29, har stått för en imponerande viktresa. Från 132 till 76 kilo – på bara ett år. Nu är det dags för nästa stora utmaning. "Jag är otroligt laddad", säger Vimmerbykillen inför Vätternrundan.

Cykel, simning, löpning och skidåkning. Andreas Andersson är redo att genomföra en svensk klassiker.

Cykel, simning, löpning och skidåkning. Andreas Andersson är redo att genomföra en svensk klassiker.

Foto: Privat

Sport2024-06-14 20:00

Vätternrundan, Vansbrosimmet, Lidingöloppet och Vasaloppet. En svensk klassiker.

Det är vad som väntar Andreas Andersson. Vem hade trott det för 1,5 år sedan? Då visade vågen 132 kilo.

– Jag har alltid varit ganska överviktig. Till slut fungerade det inte längre. Jag ville ändra livsstil och bestämde mig för att göra en överviktsoperation. Det har varit en nödvändig resa, både för mig själv och familjen. Jag vill att mina barn ska växa upp med en pappa som är aktiv och kan leka på golvet, säger han.

undefined
Den här bilden togs före operationen. Som mest vägde Andreas Andersson 132 kilo.

Operationen genomfördes i januari 2023. Därefter försvann kilona i rask takt.

– Under uppväxten i Vimmerby spelade jag ishockey, fotboll och en del innebandy. Men i vuxen ålder har det inte blivit speciellt mycket motion. Samtidigt har det funnits en dröm om att genomföra en svensk klassiker, vilket har varit en bra målbild efter operationen. Nu känner jag mig redo att köra. Inför Vätternrundan har jag cyklat omkring 200 mil.

Hur har kroppen reagerat på all träning?

– Bra. Jag har varit noga med att trappa upp träningen. Från början sprang jag 500 meter. Veckan efter blev det 800 meter, och så vidare. Kroppen har anpassat sig på ett väldigt bra sätt.

Vad säger dina vänner om den här tvärvändningen i livet?

– Det har varit många peppande kommentarer. Folk säger att de är imponerade. Men det är inte alla som känner igen mig. De jag inte har träffat på ett tag hälsar inte alltid tillbaka. Siluetten stämmer liksom inte, haha.

undefined
I helgen är det tusentals cyklister som kör Vätternrundan. Precis som vanligt är det start och mål i Motala.

En extra krydda i svensk klassiker-satsningen är att Andreas Andersson ingår i Team Santander, som leds av de förra idrottsstjärnorna Therese Alshammar och Johan Olsson.

I praktiken innebär det att han och de andra deltagarna har ett antal träffar under året. Det är både riktiga träningsläger och digitala möten.

–Jag såg att de sökte nya medlemmar i början av 2024 och skickade in en ansökan. Det är väldigt motiverande att träna tillsammans med andra och samtidigt få nyttiga tips av Therese och Johan. På Vätternrundan är vi ett gäng som kommer åka tillsammans. Målet är att komma under tolv timmar.

Om allt går som planerat avslutas satsningen med Vasaloppet den 23 februari (öppet spår). En alldeles speciell dag för Andreas Andersson.

– Ja, då fyller jag 30 år. Det skulle passa perfekt att ta en tårtbit på mållinjen.

Andreas Andersson

Ålder: 29 år.

Familj: Sambo och två barn.

Bor: Mantorp, utanför Linköping. Flyttade från Vimmerby efter högstadiet.

Jobb: Driver ett företag inom järnvägsbranschen.

Aktuell: Ska göra en svensk klassiker. Först ut är Vätternrundan i helgen, som består av 31,5 mils cykling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om