Vilken sanslös VM-debut - Hultsfredskillen spelade hem VM-guldet

Guldjublet hördes från Bratislava ända hem till Hultsfred när Daniel Gustafsson dunkade in matchbollen. För på lördagskvällen blev Hultsfredssonen världsmästare i tvåmannalag när Para-VM i bordtennis avgjordes. – En av mina bästa matcher någonsin, säger en strålande glad Daniel Gustafsson efter singelmatchen som säkrade guldet.

Foto:

Sport2017-05-21 10:54

Ja, vilken makalös succédebut det blev för Hultsfredskillen Daniel Gustafsson när Para-VM i bordtennis avgjordes i Slovakien i helgen. Daniel, som lirar i klass 9, spelade på lördagskvällen hem VM-guldet i tvåmannalag tillsammans med Malmös Tobias Andersson.
Att de bara har spelat en turnering tillsammans tidigare gör bedriften ännu större. Även det faktum att Sverige inte heller var toppseedat.

Så här sa Daniel Gustafsson om sina och Tobias chanser inför VM-tävlingen:
– Spelar vi på vår allra högsta nivå, så tror jag att vi har medaljchans. Men man vet aldrig. De bästa spelarna i världen i klassen lär vara på plats. Känslan är att vi slår lite ur underläge. Vi är inte så samspelta ändå.
Nu vet vi hur det gick.

I VM-matcherna ingår en dubbel och därefter två singlar. Fast i Sveriges fall behövde polaren Tobias Andersson aldrig spela någon av sina singlar, eftersom ställningen efter dubbeln och Daniels inledande singel redan var ointagliga 2-0 i samtliga fem matcher.
I finalen mot Japan avslutade Daniel Gustafsson med 3-1 i set (hans enda tappade set i hela turneringen) mot Koyo Iwabuchi, den högst rankade spelaren i hela VM.
– Den singelmatchen var förmodligen en av de bästa matcher jag någonsin har spelat, säger Daniel Gustafsson.
– Jag var väldigt säker med mitt backhandförsvar och det gav motståndaren problem. Vi är väldigt lyckliga och nu ska vi helt klart gå ut och fira, sa en överlycklig VM-guldmedaljör efter finalen.

Final: Sverige-Japan 2–0
Tobias Andersson/Daniel Gustafsson-Koyo Iwabuchi/Nobuyuki Suzuki 11–5, 11–8, 11–6, Gustafsson-Iwabuchi 11–7, 11–7, 14–12.

Semifinal: Sverige-Tyskland 2–0
Tobias Andersson/Daniel Gustafsson-Christian Manfred Kalb/Yannik Klaus Ruddenklau 11–9, 11–5, 8–11, 5–11, 11–5, Gustafsson-Kalb 11–6, 11–7, 11–7.

Svenskfacit efter guldet (10–0 i matcher och 30–7 i set):
5–0 (15-6) Dubbel, Andersson/Gustafsson
5–0 (15-1) Daniel Gustafsson
0–0 (0–0) Tobias Andersson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!