Vill behandla damallsvenskan med respekt

Det är inte mycket som är som vanligt när damallsvenskan inleds på lördag. För rättighetsinnehavaren Aftonbladet blir premiären en jungfruresa. –Vi vill av respekt behandla ligan på samma sätt som herrallsvenskan, säger affärschefen Katarina Koritz.

Rosengård är regerande mästarlag i damallsvenskan. På lördag drar ligan i gång, med Aftonbladet som rättighetsinnehavare. Arkivbild.

Rosengård är regerande mästarlag i damallsvenskan. På lördag drar ligan i gång, med Aftonbladet som rättighetsinnehavare. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sport2020-06-26 11:25

Den 12 februari i år blev det klart att Aftonbladet säkrat rättigheterna för damallsvenskan till 2022.

De har fått vänta länge på att årets säsong ska dra i gång, men på lördag är det dags.

– Det ska bli väldigt spännande och väldigt roligt. Jag ser fram emot lördag med skräckblandad förtjusning, men mest bara förtjusning, säger Katarina Koritz, affärschef för Sportbladet.

Långa studioprogram

Senaste månaderna har Aftonbladet ökat bevakningen av ligan ganska ordentligt med bland annat stjärnchattar, guldplaner och studiosnack om alla lagen.

– När serien drar i gång kommer vi ha ett nyhetssvep på måndagar där vi fångar upp veckan som gått, "veckans lag" och ett långt studioprogram på tisdagar, där vi fångar upp det hetaste med fokus på rörligt, kommer också att sjösättas. Sen kommer vi skriva sedvanliga krönikor och vi har redan satt i gång stjärnchattar för att komma närmare profilerna, säger Koritz.

– Vi jobbar väldigt aktivt med rättigheten. Vi har ökat bevakningen och vi växlar upp ganska rejält och vi har en gedigen plan. Sedan kommer förstås nyhetsläget att påverka.

"Hoppas vara väl förbereda"

TT: Aftonbladet är trots allt en nyhetskälla i första hand. Kan det uppstå en intressekonflikt för er som rättighetsinnehavare om det uppstår en skarp nyhetssituation?

– Vi kommer ha vår publicistiska integritet hela tiden. Den är viktig. Vi kommer inte att hålla igen för att vi sänder rättigheten. Det är för respekt mot ligan. Det vore konstigt om vi behandlade den annorlunda. Vi var rätt tydliga när vi hade vår workshop med damallsvenskan. Vi vill både av respekt och integritet behandla ligan på samma sätt som herrallsvenskan.

Samtliga 132 matcher kommer att finnas tillgängliga via nya tjänsten Sportbladet Play – live såväl som i efterhand. När det ännu inte tillåts publik på arenorna växer kraven på tjänsten.

TT: Aktualiserat av herrallsvenskan. Har ni tagit höjd för att stöta på tekniska problem inledningsvis?

– Det finns definitivt en arbetsgång kring detta, speciellt nu när de inte finns någon publik på arenorna och trycket på streamingtjänsten ökar. Vi har förberett oss för det också, men jag hoppas inte vi hamnar där. Har man betalat för en tjänst ska den fungera och det är ett underbetyg om den inte gör det – vare sig det är vi eller någon annan som sänder. Vi hoppas vara väl förbereda, säger Koritz.

"Nya målgrupper"

För bara några år sedan var det helt otänkbart att svenska publicister handlade sporträttigheter.

Men Aftonbladet har bara under senaste året gjort stora rättighetssatsningar med elitserien i bandy, spanska cupen Copa del Rey och klubblags-VM i herrfotboll. Damallsvenskan blir emellertid den första ligan där de har rättigheterna till samtliga matcher.

– Det har hänt väldigt mycket senaste året när det gäller publicisterna. Det är strategiska satsningar. Som publicister vill vi ta position på rättighetsmarknaden bland låg- och mellanrättigheter – premiumrättigheter ligger ännu på för höga prisnivåer. En stor del är att vi vill hitta nya målgrupper och intäktsströmmar.

Först ut på lördag är nykomlingen Umeå IK mot Piteå, klockan 14.00.

Fakta: Premiäromgången

Lördag: Umeå–Piteå (14.00), Uppsala–Djurgården, Linköping–Växjö (båda 15.00), Kif Örebro–Eskilstuna (16.00), Rosengård–Vittsjö (19.00).

Söndag: Göteborg–Kristianstad (15.00).


Fakta: Fem senaste skytteligavinnare

2019: Anna Anvegård, Rosengård, 14 mål.

2018: Anja Mittag, Rosengård, 17 mål.

2017: Tabitha Chawinga, Kvarnsveden, 26 mål.

2016: Pernille Harder, Linköping, 23 mål.

2015: Gaëlle Enganamouit, Eskilstuna United, 18 mål.


Fakta: Fem senaste mästarlagen

2019: FC Rosengård.

2018: Piteå IF.

2017: Linköpings FC.

2016: Linköpings FC.

2015: FC Rosengård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!