Det var nu allsvenskan var tänkt att inledas – men i stället för att spela säsongspremiär hemma mot Kalmar FF på Tele2 arena är David Fällman ledig och svävar, precis som så många andra, i ovisshet.
– Jag känner bara att vi måste få igång fotbollen i år – med publik. Om det blir juni eller september... det får bli när det blir, bara den drar igång, säger 30-åringen.
Men hur ska allsvenskan hinna spelas färdigt om coronakrisen inte tillåter en premiär förrän, låt oss säga, i september?
I så fall är tiden inne, anser Fällman, för svensk fotboll att slår över till höst-vår.
"Det är läge"
– Det tycker jag skulle vara en jättebra idé. Det känns som ett bra läge att göra det nu, att testa det och ha en sån säsong i Sverige också. De har ju det i Danmark. Jag tycker vi ska testa och se om vi i Sverige klarar av det. Jag hoppas och tror det, säger han.
Allsvenskan spelades från början höst-vår, men det ändrades 1958 till det nuvarande upplägget med spel under ett kalenderår.
Frågan har väckts genom åren att gå tillbaka till höst-vår, men något skifte har inte förverkligats.
Argumenten för att frångå nuvarande upplägg, med en säsong som pågår från april till november, är främst att det skulle gynna svenska klubbar som tar sig ut till de europeiska turneringarna.
Med nuvarande modell tenderar lagen i allsvenskan att värvas sönder mitt i sommaren då utländska klubbar är som mest aktiva på transfermarknaden. För de som ändå tar sig långt i Champions League eller Europa League kan ett slutspel vänta, ofördelaktigt nog, mitt i försäsongen i februari.
Olika förutsättningar
De främsta skälen att fortsätta spela vår-höst är givetvis klimatmässiga.
Att spela fotboll på vintern går möjligtvis an i viss utsträckning för större klubbar med resurser, men inte för de som spelar i underliggande divisioner. Detta poängteras av Björn Wesström, klubbdirektör i AIK.
I grunden är han, precis som David Fällman, för ett skifte. Men han tror att det blir svårt att genomföra.
– Vi är öppna för en sån omställning men det jag har sagt, och det som är AIK:s ståndpunkt, är att då måste vi också hitta en lösning för alla de klubbar som inte har samma förutsättningar som oss.
– Vi har en arena som det finns tak på, vilket det är ganska få som har. Det betyder att en normalstor division 3- eller division 4-klubb i Norrland inte har riktigt samma förutsättningar att bedriva verksamheten under den årstiden som det skulle innebära, säger Wesström.
"Kliv fram"
– Det handlar om att hitta ett system där upp- och nedflyttning fungerar, oavsett nivå. Det handlar inte bara om allsvenskan, superettan eller damallsvenskan utan det handlar om ett system som måste ta till vara allas intressen i svensk fotboll. Den som löser den nöten, varsågod och kliv fram.
TT: Annars vore det här ett tillfälle att sätta en sån omställning till verket?
– Det är klart att det är så. Men det är väldigt lätt när vi diskuterar de här frågorna att vi hamnar på allsvensk nivå. Jag är inte lika säker på att en division 5-klubb i Ångermanland resonerar likadant, säger Wesström.
David Fällman inser utmaningarna, men står på sig: Ta chansen och byt system om den allsvenska starten drar ut på tiden.
– De flesta som har naturgräs är väl nedåt i landet så de får se till att sköta sina planer, då kanske det kan bli bra. Men man vill ju inte hålla på och göra så att de får byta arenor bara för att gräset inte håller. Då kanske det inte är så bra i längden – men jag tycker att man borde ge det en chans i alla fall, säger han.
"Börja i juli-augusti"
En som håller med är Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin, tidigare allsvensk tränare och sportchef för intresseföreningen Svensk elitfotboll.
Han har till och med skissat på ett upplägg hur ett skifte skulle gå till i praktiken:
– Man skulle kunna börja i juli/augusti så att man får de varma månaderna och spela november ut. Då slipper man de sista, avgörande matcherna i ett ganska osäkert klimat. Sen tar man ledigt december, använder januari som en uppbyggnadsfas och börjar spela i mitten av februari med gruppspelet i svenska cupen. Sen återupptar man seriespelet i början eller mitten av mars. Och så spelar man till maj eller juni, beroende på om landslaget går till slutspel i EM eller VM, säger han till Expressen.
Det negativa? Att ett sådant förslag skulle innebära ett långt uppehåll mitt i säsongen.
– Det blir ett ovanligt, långt uppehåll och det är en av delarna som är negativa. Men eftersom vi börjar cupspelet i februari så får vi i gång verksamheten tidigt. Det blir två månader som man tar en paus i december och januari. Det är inte ett ovanligt upplägg om man ser till övriga Europa, säger Stefan Lundin.