VM-succén bäddar för medaljregn i OS

VM-hjältar som van der Poel, Näslund, Ponsiluoma, Samuelsson och Öberg höjer förhoppningarna inför OS 2022. Statistikbyrån Gracenote tror på 16 svenska medaljer i Peking. –Deras statistik är är inget man bara förbigår, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Nils van der Poel är ett av de svenska medaljhoppen inför OS i Peking 2022. Arkivbild.

Nils van der Poel är ett av de svenska medaljhoppen inför OS i Peking 2022. Arkivbild.

Foto: Peter Dejong/AP/TT

Sport2021-02-22 18:35

Längd-VM återstår, men redan nu går det att slå fast att det varit en svensk succévinter i OS-idrotterna.

Skidskyttelandslaget tog sex VM-medaljer – nytt rekord för Sverige – varav ett guld genom Martin Ponsiluoma.

Lägg där till Sandra Näslunds VM-guld i skicross, Nils van der Poels dubbla guld på skridsko-VM och skrällsilvret i alpina lagtävlingen – så går det att börja skissa på de svenska medaljchanserna i vinter-OS i Peking om knappt ett år.

Medaljrekord väntar

Det har statistikbyrån Gracenote redan gjort – och ska man tro dem kan det bli rekordmånga 16 medaljer, varav fyra guld för de svenska idrottarna.

– Deras statistik är är inget man bara förbigår, men den ger inte hela bilden. Man får ta den med en nypa salt. Det är en hyfsad riktlinje, men man får väga in en del saker som logaritmen inte kan räkna med. Men det låter väl positivt att det skulle kunna bli så, säger Peter Reinebo på Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Trots de svenska framgångarna väljer Peter Reinebo att tona ner förväntningarna.

– Jätteroligt att det varit fina framgångar i skicross, skidskytte och sedan skridsko. Men jag vill vänta med att summera. Man kan tycka att vi är defensiva, men vårt mål bygger på statistik inte förhoppningar. Vi tycker att vi kan göra truppen en otjänst om vi hissar upp den utan att ha den bakgrunden.

Längdskidåkarna avgör

TT: Vad ger du den här OS-truppen för chanser?

– Vår bild är att truppen skulle kunna bli i samma slagstyrka som inför Sotji eller Pyeongchang. Sedan var utfallet i Pyeongchang vårt bästa hittills. Det hängde ihop med att skidskyttarna gjorde bättre resultat än vad de på papperet hade kapacitet för.

Längdskidlandslaget har varit en nyckelfaktor i medaljskörden under OS och Reinebo flaggar för att det kommande mästerskapet i Oberstdorf kommer att bli avgörande för hur man ser på OS-truppens chanser att slå medaljrekordet på 15 medaljer från Sotji 2014.

– Längdskidor har varit den lagdel som tagit flest medaljer och till och med klart flest medaljer under OS. Deras framgångar har visat vägen för hela truppen. Därför är det extra intressant att se på hur det går för längdskidor det här världsmästerskapet. Alla länder har inte varit med i världscupen och mästerskapen är extra intressanta för att alla är med.

Fakta: Sveriges senaste vinter-OS

2018 Pyeongchang

14 medaljer

7 guld: Frida Hansdotter, slalom, Andre Myhrer, slalom, damlandslaget i curling, Charlotte Kalla, skidor (skiathlon), Stina Nilsson, skidor (sprint), Hanna Öberg, skidskytte (distans), herrstafett, skidskytte.

6 silver: Herrlandslaget i culing, Charlotte Kalla, skidor (10 km fritt), Stina Nilsson/Charlotte Kalla, skidor (sprintstafett), damstafett, skidor, damstafett, skidskytte, Sebastian Samuelsson, skidskytte (jaktstart)

1 brons: Stina Nilsson, skidor (30 km)

2014 Sotji

15 medaljer: 2 guld, 8 silver, 5 brons

2010 Vancouver

11 medaljer:5 guld, 2 silver, 4 brons

2006 Turin

14 medaljer: 7 guld, 2 silver, 5 brons

Källa: Sveriges olympiska kommitté.


Fakta: Svenska VM-medaljer i OS-idrotter i vinter

Skridsko

2 guld: Nils van der Poel, 5 000 och 10 000 meter

Skicross

1 guld: Sandra Näslund

1 brons: Erik Mobärg

Skidskytte

1 guld: Martin Ponsiluoma, sprint

3 silver: Sebastian Samuelsson, jaktstart, Hanna Öberg, distans, herrstafettlaget

2 brons: Mixedstafett, singelmixedstafett

Alpint

1 silver: Lagtävling

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!